Autor textu: Vladimír Bačišin
08.07.2019

Abeceda ekonomiky – Thomas Mun

TASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto: text

Bratislava 08.07.2019 (Skolske.sk)


Thomas Mun (1571 – 1641) je najvýznamnejším členom skupiny britských ekonómov – merkantilistov.  Slovo merkantilný znamená ten, ktorý sa týka obchodu s tovarmi. Podľa merkantilistov základom bohatstva krajiny je to, keď vývoz tovarov z krajiny má vyššiu hodnotu, ako dovoz tovarov do krajiny.
Jeho dedko pracoval pre kráľovskú mincovňu. Otec bol obchodníkom. Mun dlhé roky žil v Taliansku. Tam veľa zarobil. V roku 1615 sa stal riaditeľom britskej Východoindickej spoločnosti, ktorá obchodovala na Ďalekom východe. Nakupovala napríklad koreniny, ktoré vymieňala za striebro a zlato. Tie predávala v Európe opäť za striebro a zlato.

Prvou jeho prácou bola Rozprava o ocbchode (A Discourse of Trade – 1621). Napísal v nej, že národy bohatnú tým istým spôsobom. Ak rodina šetrí má prebytok. Ak krajiny vytvárajú väčšie hodnoty ako míňajú, tiež bohatnú. Týmto spôsobom obhajoval Mun činnosť Východoindickej spoločnosti.
Jeho najvýznamnejšia práca Anglický poklad v medzinárodnom obchode (England ś Treasure by Foreign Trade). Vyšla posmrtne v roku 1664. Toto dielo má oveľa širší záber. V diele už neobhajoval činnosť Východoindickej spoločnosti. Na obchod sa pozeral vo všeobecnosti. V práci prišiel k záveru, ktorý platí dodnes. Štát je bohatý vtedy keď v za predaj tovarov v zahraničí dostane viac ako za tovary, ktoré kúpi v iných krajinách. Tomuto stavu sa dnes hovorí prebytok obchodnej bilancie.
Súčasná definícia hovorí: “Obchodná bilancia zaznamenáva v hodnotovom vyjadrení dovoz a vývoz tovarov, služieb ako aj výkonov priemyselnej výrobnej povahy za určité obdobie.“

Mun hovoril, že ak chce štát prosperovať, mal by obmedziť dovoz tovarov služieb a mal by byť sebestačný. Mun upozornil aj na to, že prebytok peňazí prameniaci z vývozu tovarov netreba minúť, ale je potrebné ich znovu investovať do národného hospodárstva.

Základnou myšlienkou, ktorú po sebe zanechal Mun je to, že štát má vytvárať podmienky aby viac vyvážal ako dovážal.

Autor: Vladimír Bačišin
 

Súvisiace články: 
​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – finančný sektor ekonomiky

Abeceda ekonomiky -  Reálny a finančný sektor len spolu​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – reálna ekonomika​​​​​​​
Abeceda ekonomiky – ekonómia a ekonomika​​​​​​​
Prečo Abeceda ekonomiky​​​​​​​

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]