Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
08.07.2019

Hon na srnca

Prázdninový príbeh z 19. storočia

Foto: Helena Rusnáková

Bratislava 08.07.2019 (Skolske.sk)

Každý študent si vydýchne, keď na konci školského roku poslednýkrát zazvoní školský zvonec,  začína sa obdobie naplnené veselými zážitkami. Nie nadarmo sa hovorí, že prázdniny patria k najkrajšiemu obdobiu študentského života. Tak je tomu dnes a nebolo tomu inak ani v minulosti.

Vráťme sa v čase do 19. storočia. Prečítajme si prázdninový príbeh spracovaný na základe spomienok J.K.Viktorina (katolícky kňaz, národný buditeľ:1822-1874), ktoré sú súčasťou jeho autobiografie napísanej roku 1848.

Jozef, študent trnavského gymnázia, pochádzajúci z číro slovenského prostredia sa vydal na cestu do Illéšházu, kde mal absolvovať výmenný pobyt za účelom zdokonalenia sa v maďarskom jazyku, čo bolo v tom čase nutné pre jeho ďalšie štúdiá. Prvé dni pobytu boli dosť náročné. Jozef však bol kreatívnou osobnosťou, nebrániacou sa komunikácii so svojim okolím a tak po pár dňoch pobytu zistil, že v tom istom meste, dokonca priamo v susedstve, býva česky hovoriaci grófsky poľovník. Zakrátko sa tak skamarátili, že uňho bol viacej ako „doma“ a tak z učenia sa maďarčiny síce nebolo nič, lebo deň čo deň po slovensky hovorieval. Poľovačky sa stali jeho každodennou úlohou, ktorej sa rád venoval. Mal možnosť získavať nové zážitky, spoznávať krásy a tajomstvá okolitej prírody.
V jedno ráno zaklopal poľovník na dvere Jožkovho principála s pozvánkou na poľovačku na srnca. Skupina honcov a poľovníkov sa teda vydala na lov. Háj bol čarokrásny, Jozef – tak ako pri každej príležitosti, kedy bol v kontakte s prírodou –zažíval pocit šťastia.

... Už tretí deň boli na poľovačke – a akoby zázrakom... ani jedného srnca nezazreli. Poľovník bol mrzutý. Už - už sa mali domov poberať, tu prišiel Jozefov nápad: -„Však sme už na ceste! Vráťme sa o kúsok do hája , urobme rozstupy , ešte raz sa popozerajme...“. Chlapi dali hlavy dokopy a nakoniec rozhodli, že sa poľovačka ešte nekončí. Vytýčili si priestor, na ktorom urobili rozstupy a čakali, či sa objaví nejaký srnec.

Jozef a jeho principál boli v tom istom stromoradí. Až zrazu: -objaví sa kus“ vysokej“, ide smerom k principálovi...ten čaká...tu však vetrík zavanie od neho smerom k srncovi...a ten....“Fujaaas!“ smerom k Jožkovi. Jožko stojí schovaný za kríkom pri strome z jednej strany....srnec zostáva stáť na strane druhej...Jožko pozerá, takmer nedýcha. Vystreliť?!? ....Komu by také niečo na rozum prišlo v takomto okamihu!? Trvá to len chvíľu, ale pre Jozefa je to večnosť.... Na jednej strane hustého kríka srnec, na druhej strane Jozef. Zrazu srnec spozornie.... zacíti prichádzajúcich ľudí i psov....urobí skok.... Jožko sa ľaká, ocitá sa na zemi... puška ďaleko od neho.... len čo sa spamätá a vstáva,...srnec je už ďaleko... prichádza principál, ktorý všetko videl.

Principál si tento príbeh nenechal pre seba. Poľovníci si z Jozefa ešte dlho uťahovali : -Mal si toho pekného šestoráka za rohy chytiť, keď si bol tak blízo pri ňom a nepustiť ho, kým neprídeme!!!
Každý vedel, že to nie je možné, dobre sa však zabávali, samozrejme Jožko s nimi...Bol to jeden z veselých zážitkov z jeho študentských časov , na ktorý rád spomínal.





Zdroj: : Autobiografia Jozefa K.Viktorina, 1848. Kópia uložená v archíve SSV Trnava.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]