Autor textu: TASR
06.07.2019

Slovenská škola v Macove by mohla byť otvorená v roku 2020 

  So školou vznikne zároveň aj materská škola,

Foto: TASR

Rohovce/Macov 6. júla (TASR)

 V Macove (Dunajskostredský okres) by mala v školskom roku 2020/2021 vzniknúť nová plnoorganizovaná základná škola (ZŠ) s vyučovacím jazykom slovenským. Rodičom z občianskeho združenia (OZ) Iniciatíva BKZ, ktorí už dlhší čas lobujú za vytvorenie slovenskej školy v obci Rohovce, alebo v jej okolí to potvrdil v liste Odbor školstva z Okresného úradu v Trnave.

      Ako uviedla Lenka Žárová z OZ, „v liste od Okresného úradu Trnava potvrdili, že aj oni chcú plnoorganizovanú školu. Je to dobrá správa pre rodičov všetkých žiakov, ktorí sa chcú vzdelávať v štátnom jazyku". Dodala, že pred viac ako týždňom spustili petíciu, aby škola mala od svojho vzniku všetkých deväť ročníkov. Hrozilo totiž, že bude mať iba prvý stupeň. Pod petíciu sa zatiaľ podpísalo takmer sto občanov.

      So školou vznikne zároveň aj materská škola, ktorá taktiež chýba v tejto oblasti. ZŠ môže začať oficiálne prijímať žiakov a otvárať svoje triedy až po tom, ako bude mať skolaudovanú budovu a bude riadne zapísaná do siete základných škôl. Zapísať školu do siete musia do marca 2020, pokiaľ ju majú stihnúť otvoriť v školskom roku 2020/2021. Záväzný termín ešte neexistuje a z oficiálneho listu z Okresného úradu Trnava je zrejmé iba to, že Sekcia hnuteľného a nehnuteľného majetku Ministerstva vnútra SR momentálne rieši vhodný pozemok pre stavbu školy.

      Na základe vyjadrení starostky obce Macov Ľudmily Lánikovej, obec ponúkla niekoľko vhodných pozemkov pre stavbu školy, všetky sú však v súkromnom vlastníctve, čo môže predĺžiť proces kúpy štátom a začatia stavby. ZŠ s MŠ v obci Macov by mala byť po finančnej stránke v réžii štátu.
​​​​​​​
      Pokiaľ by sa triedy nevyužili pre vyššie ročníky, vedeli by v budove zabezpečiť napríklad záujmové krúžky. Podľa Žárovej chýba v okolí základná umelecká škola a najbližšia je až v Šamoríne, kde už ďalšie deti okrem šamorínskych neprijímajú.

      OZ Iniciatíva BKZ (www.chcemeskolu.sk) je apolitickou organizáciou, ktorá vznikla v roku 2018 po tom, čo sa rodičia, ktorí OZ založili, už rok aktívne snažili o zriadenie základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským v obci Rohovce. Naposledy v máji 2019 OZ opätovne kontaktovalo listom predsedu vlády SR, vedúcu odboru školstva na Okresnom úrade Trnava, ministerstvo školstva, ministerstvo vnútra so žiadosťou o definitívne dlhodobé koncepčné riešenie pre žiakov so záujmom o slovenskú školu a prostredníctvom letákov informovalo občanov Rohoviec o aktuálnom stave so slovenskou školou a objasnilo nepravdy, ktoré o členoch združenia šírili niektorí poslanci a starosta obce Rohovce. Akútny stav sa snažili rodičia riešiť prioritne s obcou Rohovce, ktorá spravuje budovu ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským s nenaplnenou kapacitou. Najekonomickejšie a najefektívnejšie riešenie by bolo zriadiť slovenské triedy priamo v budove tejto školy, avšak starosta a obecné zastupiteľstvo túto možnosť odmietli.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]