Autor textu: Školské.sk
02.07.2019

Abeceda ekonomiky – ekonómia a ekonomika

 TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: Beries - Pexels

Bratislava 02.07.2019 (Skolske.sk)


V každodennom živote sa môžeme stretnúť s dvoma slovami. Jedno je ekonomika a druhé je ekonómia. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o to isté, ale nie je to tak.

Ekonomika je prax a ekonómia je teória.

Slovo oikonomikus sa prvý raz objavilo v názve práce gréckeho filozofa Xenofóna (asi 428 – 354 pred našim letopočtom, nebo 444 /1–354 pred našim letopočtom.

O hospodárení (Οικονομικός) je filozofický spis, ktorý vo forme rozhovoru, ktorého hlavným hovorcom je Sokrates a neskôr dobrý hospodár Ischomachos, udeľuje praktické rady pre hospodárenie vidiecke šľachtické domácnosti a úlohy ženy v nej a tiež poukazuje na dôležitosť schopnosti riadiť, spravovať a viesť. Okrem Hesiodových Prác a Dní sa toto dielo považuje za prvý spis pojednávajúci o ekonómiu.
Ekonomika je všetko to, čo napomáha udržiavaniu ľudského života. Sú to potraviny, tekutiny. Chlieb a obilie. Je to ale aj stavanie obydlia, či výroba strojov, ktoré pomáhajú vyrábať ďalšie tovary. Ekonomika, to sú aj služby, ako napríklad oprava topánok, alebo predaj jedál v reštauráciách, bufetoch.  Ekonomiku vytvárajú podniky z rôznych odvetví, poľnohospodárstvo, priemysel, zdravotníctvo a školstvo. Podniky môžu byť v oblasti priemyslu, poľnohospodárstva, ale aj služieb.

Ako je to s ekonómiou? Ekonómia je ekonomická veda, ktorá skúma na základe čoho, a akým spôsobom spoločnosť rieši problém vzácnosti zdrojov, ako sú suroviny, práca, stroje, dopravné prostriedky. Táto veda skúma aké sú vzťahy medzi nimi. Skutočná ekonómia si nevymýšľa, ale používa čísla. Na základe nich robí predpovede. Na Slovensku predpovede robí Národná banka Slovenska, Ministerstvo financií, Štatistický úrad Slovenskej republiky, ale ja Ekonomický ústav Slovenskej Akadémie vied. Veľmi známym  teoretikom prognóz bol na Slovensku profesor Pavol Vincúr. Pôvodný názov ekonómie bol politická ekonómia, neskôr sa vedci priklonili k anglo-saskému pojmu economics. Ten sa prekladá ako ekonómia.

Nemýľme si ekonomiku s ekonómiou. Ekonomika je prax, ekonómia je veda. Ekonomika je to, kde sa niekde niečo deje – vyrába. Ekonomická teória je zovšeobecnený pohľad na ekonomiku.

Seriál Abeceda ekonomiky pre TASR pripravil Vladimír Bačišin (1963). Absolvent štúdia PhD. v spoločnom programe Prognostického ústavu SAV a Ekonomickej univerzity v Bratislave. Je autorom a spoluautorom desiatich monografií, viac ako 250 vedeckých a odborných štúdií. Prednášal na viacerých domácich a zahraničných univerzitách.

pic
Foto: Arable - Pixabay


​​​​​​​Súvisiace články: 

Prečo Abeceda ekonomiky​​​​​​​

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]