Autor textu: TASR
28.06.2019

Odmenou za vysvedčenie môže byť adopcia zvieraťa 

Zoo Bojnice zverejnila výzvu.

Foto: TASR

Bojnice 28. júna (TASR)

Národná zoologická záhrada Bojnice zverejnila výzvu Nekupujte - adoptujte. Rodičov v nej upozornila na to, že vhodnejším darom pre deti za vysvedčenie ako živé zviera môže byť adopcia jedného z obyvateľov zoo, čím môžu podporiť chov ohrozených druhov. Informoval o tom hovorca zoo Jaroslav Slašťan. 

      "Domáci miláčik ako pes, mačka, morča, škrečok, jež či fretka bývajú jedným z najčastejších darov za vysvedčenie. Niektorým deťom sa splní túžba zakúpením exotického teráriového zvieraťa, plaza či obojživelníka. Je preukázané, že zvieratko jednoznačne u detí podporí správny emocionálny rozvoj a najmä jeho zodpovednosť. Treba však myslieť aj na to, že prázdniny trvajú len dva mesiace. To znamená zodpovedať si otázku, kto sa o zviera bude starať, keď bude mať dieťa školské povinnosti," upozornil Slašťan. 

      Zviera nie je podľa neho vec a treba sa o neho starať aj niekoľko rokov, preto ak rodičia nechcú dať domov novému členovi rodiny dlhodobo, nemajú sa nechať deťmi uprosiť.

"Navštíviť preto môžu našu zoologickú záhradu a túžbu detí po zvieratku uspokojiť formou adopcie. Podporia tak život zvierat v zoo, kde sa o ne starajú profesionáli, majú zabezpečenú veterinárnu starostlivosť a dostávajú presné kŕmne dávky.

Jaroslav Slašťan.

      Záujemcovia o adopciu si môžu vybrať ľubovoľné zviera a podporiť ho finančnou čiastkou, ktorú si sami zvolia. Adopcia je vhodná pre jednotlivcov, rodiny, kolektívy, školy či firmy. "Suma, ktorou záujemcovia prispejú, bude použitá na chov nimi vybraného zvieraťa. Nám pomôže pokryť náklady na kŕmenie a na starostlivosť o daný druh. Podľa výšky daru, ktorým sa záujemca rozhodne podporiť vybraný druh zvieraťa, sa stane buď prispievateľom, alebo adoptívnym rodičom," priblížil hovorca zoo. 
​​​​​​​
      Každý prispievateľ a adoptívny rodič získa podľa neho miesto na Strome života, ktorý je umiestnený blízko vstupu do zoo. "Miesto na Strome života získava na dobu jedného roka od uhradenia príspevku. Adoptívny rodič tiež bude mať informačnú tabuľku s oznamom o adopcii v blízkosti chovného zariadenia zvieraťa. Prispievatelia a adoptívni rodičia budú zverejnení aj na našej webovej stránke," dodal. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]