Autor textu: Školské.sk
29.06.2019

Matej Tóth: Angličtiny sa netreba báť

Športovec roka 2016 v SR patrí k zástancom všestranného napredovania detí.

Foto: Matej Tóth počas stretnutia s médiami, spolu s ním Soňa Kopčanová (vľavo) a Veronika Vanková (vpravo) – obe z Helen Doron Slovakia.

Banská Bystrica 29.06.2019 (Skolske.sk)


Vrcholom Týždňa otcov Helen Doron Slovakia bolo pobudnutie Mateja Tótha, špičkového atléta a zároveň ambasádora spomenutej jazykovej školy pre deti od 3 mesiacov do 19 rokov, vo výučbovom centre v Banskej Bystrici, ktoré od začiatku tohto školského roka navštevuje jeho dcéra.

„Emmka chodí na tieto kurzy angličtiny veľmi rada, teší sa na hodiny, veľmi dobre si rozumie s partiou, ktorá sa tu stretáva. Pre mňa ako rodiča je najpodstatnejšie, že vnímam veľký posun v jej znalostiach. V škole vždy bola veľmi dobrá študentka, ale keď sa ocitla v jazykovo cudzom prostredí, tak zrazu akoby sa tie angličtinárske vedomosti stali nepoužiteľnými. Zo školy aj predtým nosila jednotky, ale aktívna slovná zásoba a najmä odvaha komunikovať v angličtine prišla až teraz – odkedy chodí na kurzy Helen Doron English,“ vyhlásil olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi na 50 km.

Naozaj za ten necelý rok registrujem obrovský pozitívny rozdiel. Presvedčil som sa, že táto metodika funguje aj v jej veku – má 11 rokov. Ja som si dosiaľ spájal Helen Doron English najmä s mladšími ročníkmi ako učenie sa počúvaním z pozadia, ale už viem, že metodika je veľmi dobre prepracovaná a prispôsobená aj pre deti v Emmkinom veku. Som teda veľmi rád, že Helen Doron English mojej dcére takto pomohla. Verím, že je to veľký vklad pre jej budúcnosť.

Skonštatoval Tóth.

„Emmka väčšinou sama počúva a študuje, čo práve preberajú na kurzoch. Aj vo voľnom čase si pustí niečo v angličtine na YouTube. Samozrejme, že v jej veku už deti nepočúvajú ´Old MacDonald had a farm´: často rozoberajú texty popových pesničiek, z čoho veľa pochytia, pozerajú filmy, popri tom majú aj gramatiku, klasické cvičenia a prípravu na rôzne testy. Vtedy si aj ja občas aspoň približne pozriem, čím sa práve zaoberajú, a niekedy veru mám problémy zorientovať sa, prípadne si rôzne veci oživím,“ povedal 36-ročný nitriansky rodák.
​​​​​​​
Športovec roka 2016 v SR patrí k zástancom všestranného napredovania detí, aj preto sa stal ambasádorom Helen Doron Slovakia: „O mne je známe, že podporujem športovanie detí a snažím sa ich rôznymi aktivitami motivovať k pohybu. Pre rozvoj čo najkomplexnejšej osobnosti je však podstatná vyváženosť tela a ducha. Nuž a práve angličtinu považujem za jednu z najdôležitejších súčastí vzdelania, dnes už patrí priam k všeobecnému základu. Aj preto som sa rozhodol ísť do tohto projektu. O to viac, že Helen Doron English je prostredníctvom úspechov svojich študentov príkladom, ako môže kvalitná metodika pomôcť pri výučbe cudzieho jazyka. Ukazuje, že angličtiny sa netreba báť.“
​​​​​​​
Pre samotného Mateja Tótha je angličtina doslova pracovným nástrojom: „Bez nej by som bol stratený. Veľa cestujem a komunikujem. Neviem si napríklad predstaviť, že by som na rôznych tlačových konferenciách musel mať tlmočníka. Angličtinu som sa učil odmalička a na žurnalistike som absolvoval štátnu jazykovú skúšku, ale najväčšiu prax a istotu som nadobudol až tým, že som si naučené musel priebežne rozvíjať pri cestovaní. Je to o sústavnom vzdelávaní sa: keď z toho vypadnete na pár mesiacov, chvíľku to trvá, kým do angličtiny znova nabehnete. Snažím sa - rovnako ako v slovenčine – byť vždy originálny vo vyjadreniach a nepoužívať frázy. Myslím si, že na 90 % dokážem aj v angličtine zodpovedajúco vyjaviť moje pocity.“

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]