Autor textu: Ľuboš Lehocký
28.06.2019

Nová móda v Pistoriho paláci – prehliadka študentov Školy dizajnu

Tvorbu predstavilo 30 nádejných dizajnérov.  

Foto: Ľuboš Lehocký

 Bratislava 28. júna (Školské.sk) 

Na konci školského roka vykročili mladí návrhári zo školských ateliérov a predstavili svoju módnu tvorbu aj verejnosti. Do koncertnej sály bratislavského Staromestského centra kultúry a vzdelávania prišlo prezentovať svoju prácu takmer tridsať talentovaných dizajnérov.

„Príprava i samotný priebeh módnej prehliadky je náročnou prácou, ale naše študentky a študenti to zvládli, som na nich hrdá. Je dôležité, aby si to vyskúšali na vlastnej koži už počas štúdia, posúva ich to vpred rovnako ako potlesk publika, ktorý zožali. Pri organizácii nám veľmi pomohla aj podpora Fondu na podporu umenia.

Maja Božović Bažik, odevná dizajnérka a pedagogička na Škole dizajnu
pic
Módna prehliadka Školy dizajnu, model Laury Bezúchovej, foto - Bianka Masničáková

Spolu s kolegyňami Mariannou Kajabovou, Henrietou Kurčíkovou, a Katarínou Marcellovou vedú budúce návrhárky a návrhárov k tomu, aby mali v móde okrem estetiky a kvality prevedenia na zreteli aj spoločenské a ekologické súvislosti odevnej produkcie. Ako súčasť odevov, alebo samotný materiál, z ktorého boli modely vyrobené mohli diváci vidieť plast, zbytky látok či v novej forme kreatívne použité staré oblečenie, ktoré by inak skončilo v koši. Popri odvážnejších experimentoch predstavili študentky a študenti aj klasickejšie kusy či modely inšpirované tradičným odevom z Estónska, kde strávili študijný pobyt Erasmus+.

„V Estónsku sme so spolužiačkou Dankou Okoličányovou navrhli kolekciu inšpirovanú typom odevu, vzorom a farebnosťou, ktoré sú výraznými prvkami slovenskej i estónskej ľudovej kultúry. Okrem toho som na prehliadke predstavil aj overal s autorskou štruktúrou a kabelkou, žabkované dámske nohavice a pánsky kabát s koženými prvkami. Skvelé veci mali moje spolužiačky Eliška Molnárová, Sára Rajtoková alebo Kristína Jantoščiaková, ale aj ďalší.

​​​​​​​Teším sa už na ďalší ročník,“ povedal o prehliadke Rudolf Šťastný, študent druhého ročníka vyššieho odborného štúdia na Škole dizajnu.

pic
Modelky v zákulisí módnej prehliadky, foto_Bianka Masničáková
pic
Foto: Bianka Masničáková
pic
Model Dany Okoličányovej, foto Victoria Jamrich
pic
Model Rudolfa Šťastného, foto Victoria Jamrich
pic
Sako - Dana Okoličányová, sukňa - Tamara Stopková, foto-Victoria Jamrich

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]