Autor textu: Kornelia Lohynova
26.06.2019

Aktívne vyučovanie vďaka grantu

Hotelová akadémia využila projekt Nadácie ZSE "Výnimočné školy"

Foto: text

Bratislava 26.06.2019 (Skolske.sk)

Náš projekt bol zameraný na zmenu triedy z „klasickej“ na triedu, kde sa žiaci budú cítiť dobre, budú mať príjemné a inšpirujúce prostredie a budú môcť využívať technológie na vyučovaní. Snažili sme sa vytvoriť „učiace zóny“, ktoré zodpovedajú aktívnemu vyučovaniu.

Prvou dôležitou požiadavkou bolo dokúpiť tablety a jeden výkonný laptop, ktorý je napojený na interaktívnu tabuľu a umožňuje aj náročnejšie funkcie. Technologické vybavenie je základom pre aktívne vyučovanie.

Zóny, ktoré sme mali v pláne vytvoriť nemusia byť fyzicky dodržané ako oddelené zóny, ale kopírujú spôsob vyučovania, ktoré je projektové a bádateľské.

Žiaci konkrétne v rámci napríklad geografie cestovného ruchu mali výzvu vytvoriť plagát, alebo virtuálnu prehliadku Východného Slovenska pre rôzne cieľové skupiny.

V „zóne skúmaj“  vyhľadávali informácie o pamiatkach a atrakciách pomocou tabletov, v „zóne vytváraj“ robili brainstorming na popisovateľnej stene a na tabletoch a laptope tvorili plagáty a virtuálne prehliadky cez Google tour, potom prezentovali v „zóne prezentuj“ svoje čiastkové produkty, aby získali feedback od iných tímov a znovu na základe feedbacku produkty upravili.
Máme vytvorenú „zónu individuálnej práce“, kde žiaci majú sedačky a sedací vak, aby sa mohli pohodlne venovať svojej práci, prípadne komunikovať so spolužiakmi a robiť reflexiu. Je to neformálny priestor, žiaci majú k dispozícii knižnicu, tablety, alebo svoje mobilné telefóny, ak potrebujú.

Vďaka vybaveniu sme mohli uplatňovať aj techniky vzájomného učenia sa pomocou jig saw stratégie a natáčanie videí na vyučovanie a učenie sa navzájom.

Zorganizovali sme aj vyučovanie cez Skype, ktoré viedol lektor z Českej republiky a bolo zamerané na využívanie Power BI. Vďaka tabletom sme robili aj Mystery Skype aktivity počas hodín geografie a spájali sme sme sa so školami z Ázie, ale aj cestovateľmi z Mexika.

Žiaci aktívne využívali Office 365 na vyučovaní, predovšetkým nástroj Teams. Aktívne tvorili kvízy, videá, propagačné materiály. Jednoznačne sa zvýšila motivácia vzdelávať sa a chodiť do školy, pretože v príjemnom prostredí sa lepšie tvorí a vzdeláva. Pochopili, že je ich úlohou byť aktívnymi účastníkmi vzdelávania a nielen prijímať poznatky pasívne, ako boli bohužiaľ zvyknutí.

Zatiaľ sme zrealizovali jedno školenie pre učiteľov školy, aby vedeli využívať technológie a zoznámili sa s myšlienkou aktívneho vyučovania. Okrem toho sme mali aj školenie pre učiteľov z iných škôl zamerané na projektové vyučovanie, zúčastnilo sa 12 učiteľov.
​​​​​​​
Je snahou, aby sa vytvárali podobné triedy aj ďalej, aj keď stále nie je jednoduché presvedčiť kolegov, že musia ustúpiť od klasického prednášania a testovania a vzdelávať tak, aby sa rozvíjali aj potrebné kompetencie a nielen vedomosti. Najlepšou cestou je práve realizácia otvorených hodín, aby videli pozitíva takého vyučovania.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]