Autor textu: TASR
24.06.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu 

Doplňte si knižnicu.

Foto: TASR

Bratislava 24.06.2019 (Skolske.sk)

 Nové tituly žánrov špionážneho trileru, románu pre ženy aj psychologického románu či príbehu pre tínedžerov z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Samo Marec je autorom knihy Futbal: Pravdivá história. Čitateľ v nej nájde 25 príbehov, ktoré si užije aj v tom prípade, že nie je skalným futbalovým fanúšikom. Každá z piatich hlavných kapitol dotvára atmosféru populárneho mužského športu a oživuje mená, o ktorých počul celý svet. Autor ponúka pestrú paletu životných osudov futbalových hrdinov so všetkými ich vzostupmi aj pádmi, predstavuje najlepšie mužstvá aj futbalové štadióny. Aj s pomocou tejto knižky čitateľ pochopí, v čom spočíva čaro tejto nesmrteľnej hry.

      S novou knižkou Zberný dvor prichádza spevák, hudobník a spisovateľ Braňo Jobus. Pre mnohých ľudí sa končí problém s odpadkami v momente, keď ich hodia do koša. V tejto knihe sa, naopak, príbeh začína. O tom, čo sa udeje s kotúčikom záchodového papiera, s nie úplne čerstvým patizónom aj hliníkovou plechovkou aj o tom, ako išiel celofán s alobalom na vandrovku. Vďaka múdremu kompótu, ktorý sa dočítal vo vyhodených novinách, ako funguje recyklácia, sa zrodí na zbernom dvore Odpadkový fantóm. Prespáva v kontajneroch alebo v kôpke nezaradeného odpadu a zasiahne vždy tam, kde treba, dokonca sa pokúsi zašiť ozónovú dieru. 

      C. G. Drews je knižná blogerka z Austrálie, ktorá recenzuje najmä young adult literatúru. Vo svojom knižnom debute Tisíc dokonalých tónov sa jej podarilo pretaviť lásku k čítaniu do emóciami nabitého príbehu o tom, ako sa vášeň môže zmeniť na posadnutosť. Pätnásťročný Beck nenávidí svoj život. Nenávidí svoju násilnícku matku. A zo všetkého najviac nenávidí klavír, na ktorom ho matka núti hrať, až kým mu doslova nekrvácajú prsty. Nikdy nebude taký dobrý ako ona, kedysi slávna virtuózka, ktorú choroba premenila na zatrpknutú, neľútostnú bytosť. Všetko sa zmení, keď Beckovi vtrhne do života August, uletené dievča plné energie a optimizmu, a on zrazu zatúži uniknúť bolestivej existencii. Bude to však stačiť na to, aby sa konečne vymanil z chorého vzťahu, vzoprel sa tyranke a zabojoval o vlastné šťastie?

      Kým budeme žiť a dýchať je názov románu pre ženy, jeho autorom je americký spisovateľ Nicholas Sparks. Tridsaťšesťročná Hope Andersonová sa ocitla na životnej križovatke. Má šesťročný vzťah s chirurgom s vyhliadkou na sobáš v nedohľadne. A otca, ktorý trpí nevyliečiteľnou Lou Gehrigovou chorobou. Hope sa rozhodne stráviť týždeň na rodinnej chate na Sunset Beach v Severnej Karolíne. Chce ju pripraviť na predaj a premyslieť si dôležité rozhodnutia o svojej budúcnosti. Tru Walls sa narodil a vyrastal v Zimbabwe, pracuje tu ako sprievodca turistov na safari. Nikdy Severnú Karolínu nenavštívil, až kým ho listom nepozve na stretnutie muž, ktorý tvrdí, že je jeho otec. Tru dúfa, že sa mu podarí objasniť niektoré biele miesta matkinej ranej mladosti a oživiť spomienky, ktoré zomreli spolu s ňou. Keď sa cesty dvoch hlavných hrdinov pretnú, je to elektrizujúce a neuveriteľne silné. 

      Američan Tim Ayliffe je autorom špionážneho trileru Vyššie dobro. Vojnový korešpondent John Bailey toho prežil priveľa na návrat do normálneho života. Zlomený muž by potreboval nový štart v osobnom živote a veľký príbeh pre noviny. Ten by však málokto hľadal v naoko tuctovej vražde mladej prostitútky. Stopy ho zavedú až k poradcovi ministra obrany. Bailey sa opäť raz na vlastnej koži presviedča, že v partii o vyššie dobro sú pešiaci z prvej línie vždy nahraditeľní.

      Dospelí je názov psychologického románu britskej autorky Caroline Hulsovej. Claire a Matt spolu už nežijú, ale rozhodnú sa kvôli dcérke Scarlett stráviť „normálne“ rodinné Vianoce. Nevedia presne, čí to bol nápad, aby so sebou do rekreačného strediska vzali aj svojich nových partnerov, ale už je neskoro to zrušiť. Zrazu sa ich dovolenka zmení na sud pušného prachu a končí sa tam, kde sa celý príbeh začína – uplakaným, vydeseným telefonátom na políciu.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]