Autor textu: Jana Ikrényiová
20.06.2019

Rabaku na AFF sprevádza aj ikonické auto

Vo filme v ňom jazdil Jožo Ráž. 

Foto: Archív skupiny Elán

Bratislava/Košice 20. júna (TASR)

 Hudobný film Rabaka, ktorý vznikol na základe námetu a scenára Borisa Filana, oslavuje 30. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti si fanúšikovia snímky a skupiny Elán môžu pozrieť tento titul po troch desaťročiach opäť na filmovom plátne. "Film digitálne zrekonštruoval Slovenský filmový ústav (SFÚ) a v tejto podobe ho uvedie Art Film Fest v Košiciach vo štvrtok 20. júna," TASR o tom za organizátorov informovala Andrea Čurná.
​​​​​​​
      Príbeh spolku cvokov, ktorí sa živia rockom, si už v čase svojho vzniku získal výnimočnú pozornosť. Réžie sa ujal Dušan Rapoš a v hlavných úlohách sa objavili členovia skupiny Elán – Jožo Ráž, Ján Baláž, príbehovú líniu zaľúbeného páru stvárnili maďarskí herci Attila Berencsi a Krisztina Csiga. Zaujímavosťou je, že vo filme počuť pri hlavných protagonistoch iba hlas Joža Ráža.

Jano Baláž v čase nahrávania tzv. postsynchrónov pracoval v štúdiu na albume, preto ho 'daboval' Roman Luknár, čerstvý laureát ceny Art Film Festu 2019 - Hercova misia. Attilu a Krisztinu nadabovali Maroš Kramár a Zuzana Skopálov.á


      "Rabaka je staré bratislavské slovo. Pomenovanie toho, keď si kamaráti pomáhajú v núdzi," povedal ešte v roku 1989 autor námetu a scenára filmu, dlhoročný textár skupiny Elán Boris Filan. "Podľa mňa je podstatné, či človek verí tomu, čo robí," uviedol líder elánistov Jožo Ráž počas dobového spoločného televízneho rozhovoru.
​​​​​​​
      Ikonickým sa stalo auto, na ktorom vo filme jazdil Jožo Ráž – červená Škoda 130RS.

pic
Foto:  Archív skupiny Elán

Tá sa na viac ako štvrťstoročie stratila z dohľadu tvorcov filmu i samotnej kapely a len sporadicky sa ozývali fanúšikovia, ktorí ju videli jazdiť v rôznych častiach Slovenska. Dlhoročný fanúšik Lukáš toto "pátranie" však vzal seriózne a jedného dňa ikonickú škodovku objavil v jednom z bratislavských autobazárov. Na aute boli už na prvý pohľad viditeľné odjazdené kilometre, roky na cestách i roky "oddychu" mimo vozoviek a bez potrebnej starostlivosti a údržby. Z autobazáru ho však Jožo Ráž kúpil a dal zreštaurovať do novej podoby. Tú si prvýkrát verejne môžu pozrieť aj návštevníci košického festivalu. "Rabakovské" auto v modernej závodnej podobe je vystavené vo foyeri kina Slovan Hashtag.sk.

​​​​​​​
      

V deň premiéry digitálne zreštaurovaného filmu čaká divákov ešte niekoľko zaujímavých akcií. "Oficiálna delegácia filmu, trojica Jožo Ráž, Ján Baláž a Boris Filan, sa o 16.30 h zúčastní na autogramiáde v priestoroch foyeru kina Slovan Hashtag.sk. Špeciálne iba pre túto príležitosť sú pripravené podpiskarty s reprintom pôvodného filmového plagátu," dodala Čurná s tým, že po skončení autogramiády bude o 18.00 h uvedený film Rabaka, ktorý si delegácia pozrie spolu s divákmi a nasledovať bude ešte diskusia k filmu.

pic
Foto: Jožo Ráž

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]