Autor textu: TASR
19.06.2019

Školáci tvoria objekty na 3D tlačiarni 

Programujú aj jazdu áut. 

Foto: Ilustračné foto

Bojnice 19. júna (TASR)

 Programovanie, modelovanie a následnú tlač trojrozmerných objektov sa po novom učia na IT technológiách žiaci Základnej školy s materskou školou (ZŠ s MŠ) v Bojniciach. Škola získala pomôcky v rámci projektu z fondov Európskej únie, v budúcom školskom roku plánuje v tejto súvislosti zaviesť i nový predmet. 

      "Myslím, že nás to veľa naučí a sú to veci, ktoré by sme si nemohli doma dovoliť. Tento projekt je dobrý, obsahuje veľa vecí ako pH senzor, máme tu 3D tlačiarne, váhu, ktorá určuje, koľko má kalórií, soli, tukov daná potravina, robotické autíčka, skladačku z lega, ktorá má vlastný počítač, ním sme zostrojili napríklad rameno, pohyblivý pás alebo autíčko na senzor, ktoré išlo po čiare," priblížil deviatak Adam Cibulka. 

      Jedným z väčších projektov školákov bolo podľa neho vytvorenie zmenšeného 3D modelu srdca. "Sú to srdcia, ktoré boli oskenované na CT alebo iných prístrojoch. Na tvorbu sme použili plast ABS, ktorý má vyššiu teplotu," ozrejmil. Deviatak pôjde na gymnázium do Prievidze a keď vyrastie, chce byť lekárom. "Do konca školského roka preto budeme ešte skúšať tlačiť orgány," dodal. 

      Do projektu s názvom IT akadémia - vzdelávanie pre 21. storočie sa bojnická škola zapojila v roku 2017, v minulom školskom roku sa s novou metodikou v rámci vyučovania zoznamovali jej učitelia, v tomto období získala škola i pomôcky na výučbu.

Deti sa naučia robiť na nových IT pomôckach. Naši učitelia zase skúšajú metodiky, ktoré pripravujú vysokoškolskí učitelia na jednotlivé predmety, matematiku, fyziku, chémiu, dielne a dávajú hodnotenie, či sú dobré, čo treba vylepšiť, alebo čo môže zostať. 

Riaditeľka ZŠ s MŠ v Bojniciach Eva Rybárová.



      Nové pomôcky bude škola podľa nej využívať nielen na klasických hodinách fyziky, chémie, dielní alebo informačno-komunikačných technológií (IKT), ale od budúceho školského roka plánuje zaviesť od siedmeho ročníka technický predmet, kde budú pomôcky deti nad rámec vyučovacieho procesu využívať a narábať s nimi. 
​​​​​​​
      Prijímateľom nenávratného finančného príspevku je Centrum vedecko-technických informácií SR, jeho partnermi sú univerzity v Košiciach, Nitre, Banskej Bystrici a Žiline. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]