Autor textu: TASR
17.06.2019

Ako zaručiť objektivitu hodnotenia meraní 

Najviac problémov sa vyskytuje pri vykonávaní dozoru.

Foto:Žiaci deviateho ročníka  píšu test  počas celoslovenského testovania deviatakov. Ilustračné foto TASR

Bratislava 17. júna (TASR)

Externý administrátor a stanovenie podmienok na výkon externej administrácie má podľa nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Ota Žarnaya zaručiť objektivitu výkonu a hodnotenia externej časti maturitnej skúšky, ale aj ostatných celoslovenských meraní. Žarnay na júnovú schôdzu parlamentu predložil návrh novely školského zákona.

      Podľa poslanca by mali externú administráciu vykonávať kvalifikovaní externí pedagógovia. "Pedagóg nebude zamestnancom školy, kde bude administráciu vykonávať, a bude spĺňať kritériá pedagogického zamestnanca. Zároveň pedagóg nesmie mať aprobáciu pre predmet, ktorý je obsahom testovania alebo maturitnej skúšky," tvrdí poslanec. Rovnako v jednej škole môže vykonávať externý dozor len raz za päť rokov, aby sa vyhlo akýmkoľvek pochybnostiam o objektivite výkonu externej administrácie. Kompetentné na vymenovanie externých administrátorov v stanovenom termíne budú okresné úrady v sídle kraja na návrh riaditeľov škôl, a to nielen pre externú časť maturitných skúšok, ale aj pre všetky externé celoslovenské testovania.
​​​​​​​
      Najviac problémov sa vyskytuje pri vykonávaní dozoru na externom testovaní. Žarnay tvrdí, že v tomto prípade vykonávajú dozor pedagógovia s rovnakou aprobáciou, ako je obsah samotného testovania. Ako doplnil, v rámci internej pozície často pomáhajú rôznym spôsobom žiakom, aby vylepšili skóre svojej škole a aj sebe. 

Takýto jav nie je dobrý príklad pre žiakov samotných, no zároveň aj významne skresľuje výsledky testovania a znemožňuje lepšie nastavenie školského kurikula, ako aj obsahu testov pre budúcnosť.

Oto Žarnay


      V súčasnosti vykonáva externý dozor na škole počas externej časti maturitnej skúšky predseda predmetovej maturitnej komisie. Ide o učiteľa z inej školy a na tento výkon je menovaný odborom školstva okresného úradu v sídle kraja. Jeho úlohou je dohliadať na to, aby sa v jednotlivých triedach neodpisovalo a aby bolo testovanie regulárne.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]