Autor textu: Kamila BažíkováOA Račianska 
14.06.2019

Demokracia očami stredoškoláka

Túto otázku skúmali v II.B v eTwinningovom projekte žiaci OA Račianska.

Foto: OA Račianska

Bratislava 13. júna (Skolske.sk)

Je demokracia absolútna sloboda, alebo nie? Tak túto otázku skúmali v II.B v eTwinningovom projekte v nemeckom jazyku od februára do mája v spolupráci so žiakmi gréckeho gymnázia. Zaujímavosti? Ankety na tému demokracia sa zúčastnilo 140 respondentov z oboch škôl. Čo máme rovnaké v oboch školách a krajinách? Žiaci môžu slobodne prezentovať svoj názor,  problém môžu riešiť priamo s daným učiteľom, alebo prostredníctvom triedneho učiteľa, žiaci môžu niekedy spolurozhodovať o termíne písomnej práce. V Bratislave, ako aj v Thessaloniki môžu sa žiaci aktívne podieľať na aktivitách školy, dokonca ich môžu navrhovať a samostatne realizovať.

Dôležitým nástrojom demokracie v školách v Grécku aj na Slovensku je školská rada, ktorá zastupuje žiakov v dôležitých otázkach. V hlavnej aktivite „Demokratická účasť  v škole“, pracovali v medzinárodných tímoch – diskutovali o tom, akou mierou sa môžu podieľať na vyučovacom procese, čo môžu robiť mimo neho, zisťovali čo všetko môžu ovplyvňovať pomocou žiackej rady,  hlasovali o tom, či je žiacka rada dobrým nástrojom demokracie v škole a v závere sformulovali demokratické princípy a zistili, že demokracia neznamená absolútnu slobodu, ale má svoje pravidlá, ktoré treba dodržiavať, čo prezentovali aj na stretnutí s výkonným riaditeľom BSK Ing. M. Viskupičom.
 

pic
Foto: OA Račianska

Čo je iné v Grécku?

  Žiacka rada má 15 členov, na Slovensku 12  a čo sa týka spoločenského života, v Grécku môžu voliť od 17, na Slovensku od 18 rokov, avšak prezident je volený parlamentom. Čo bolo super na projekte? Slovenským žiakom umožnil spoznať realitu terajšej demokracie v Grécku – kolíske demokracie, ktorú poznali doteraz iba v predmete dejepis. Projekt nás všetkých pozitívne ovplyvnil, žiaci zistili, že neobmedzené cestovanie nielen po Európe, možnosť študovať na ktorejkoľvek zahraničnej strednej škole, či univerzite, možnosť pracovať v inej krajine, publikovať svoj názor, nie je také samozrejmé, ako si to doteraz mysleli.
​​​​​​​
 Najväčším prínosom projektu je, že  žiaci sami zistili, že každá demokracia má svoje hranice, ktoré treba dodržať, že demokraciu je potrebné sa naučiť žiť a škola poskytuje čas, priestor a príležitosti na  poznanie jej hodnôt, formovanie postojov, sebarozvoj a sebarealizáciu.


pic
Foto:OA Račianska

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]