Autor textu: TASR
10.06.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu 

Doplňte si svoju knižnicu.

Foto: TASR

Bratislava 10. júna (TASR)

Nové tituly žánrov severského detektívneho trileru, zdravého životného štýlu či encyklopédie pre deti pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Súčasný nórsky spisovateľ Jo Nesbo prichádza s novým severským krimi Nôž. V dvanástej časti krimisérie si Harry Hole prejde dosiaľ najhorším osobným peklom a siahne na dno, z ktorého sa dá len ťažko odraziť. Harry sa vracia do podnájmu na ulicu Sofies Gate, len o poschodie nižšie, než keď spoznal Rachel. Po jednej prepitej noci sa prebudí s rukami od krvi a oknom ako svet. Tých pár posledných hodín, na ktoré nemá ani len hmlistú spomienku, mu zmení život na nepoznanie a zrazí ho na kolená. Udalosti naberú rýchly spád, je suspendovaný, čelí podozreniu z vraždy a po krku mu ide jeho úhlavný nepriateľ Svein Finne, ktorý vyliezol po dvadsiatich rokoch z väzenia. Harry sa púšťa do vyšetrovania a vlastnú päsť. 

      Ako prekonať klamstvá o chudnutí je názov knihy lekárky a psychoterapeutky Nadje Hermann. Na základe odborných faktov, ale laicky prístupným spôsobom vyvracia najčastejšie zaužívané mýty o chudnutí. Pútavo a otvorene vysvetľuje príčiny obezity i to, prečo tak často a opakovane diéty zlyhávajú. Kniha je určená pre ľudí, ktorí túžia zredukovať svoju hmotnosť a udržať si štíhlu postavu. Je mimoriadne motivujúca aj preto, lebo neprináša striktné pravidlá, ktoré treba pri diéte dodržiavať. Naopak, ponúka paletu možností, z ktorej si každý vyberie pre seba tú najvhodnejšiu.

      Nórka s americkými koreňmi Alex Dahl je autorskou trileru Chlapec pri dverách. Cecilia Wilborgová má dokonalý život. Príťažlivého, milujúceho manžela, dve krásne dcéry a luxusný dom v malebnom nórskom mestečku Sandefjord. Ibaže Cecilia má aj jedno temné tajomstvo. Tajomstvo také hrozné, že nikdy nesmie vyjsť na svetlo sveta. Jedného dňa vstúpi do jej života Tobias, malý, osamelý osemročný chlapec, ktorý zúfalo túži po domove. A stane sa hrozbou pre Ceciliin dokonalý svet.

      Zabila! Je názov nového trileru z pera britskej autorky Asie Mackay. Každá pracujúca mama si s tým musí poradiť. S výčitkami živenou úzkosťou prvého dňa späť v práci po materskej. No táto pracujúca mama je výnimočná. Zvládne všetko. Alebo prinajmenšom pri tom vypustí dušu. A radšej sa prepadne do horúcich pekiel, ako by zmeškala večerné kúpanie. Je ňou Lex Tylerová, tajná agentka Sekcie Osem, oddelenie zabijakov Tajných služieb jej veličenstva a zároveň čerstvou mamičkou rozkošnej Gigi.

      Američan Neal Shusterman prichádza s novinkou Nimbus. Nimbus je umelá inteligencia, ktorá dozerá na svet a riadi ho. Teda riadi všetko okrem smrti. V dokonalom svete, v ktorom už neexistujú choroby ani vojny sa o umieranie starajú Kosci. Ich úlohou je zaistiť, že nedôjde k preľudneniu. Žatva, alebo pravidelné prerieďovanie populácie, so sebou nesie veľkú moc, no aj zodpovednosť, osamelosť a odriekanie. Dokonalý svet sa však začne rozpadať a jediný, kto ho môže zachrániť je Nimbus a je len na ňom, či sa všetkým katastrofám bude len prizerať alebo zasiahne. Druhý diel úspešnej trilógie Žatva smrti prináša ďalšie nečakané zvraty, ktoré môžu navždy zmeniť osudy ľudstva odsúdeného na nesmrteľnosť.

      Harmónia veľkého sveta nemeckého autora Andreasa Cellariusa je verná kópia originálu, doplnená o slovenský preklad latinského výkladu. Publikácia z roku 1661 je jednou z najkrajších a najvýznamnejších kníh 17. storočia. Prináša obsahovo, esteticky i graficky nádherne vyvážené dielo, ktoré prostredníctvom máp a komentárov predstavuje duchovný i hviezdny obzor od antiky po raný novovek a je fascinujúcou výpravou do sveta spred troch storočí. Publikácia je neobyčajným sprievodcom na ceste k pochopeniu hviezdnej oblohy. Prináša príbeh o jej vnímaní, o prepojení sveta a vesmíru. Je tiež prezentáciou európskeho mediryteckého umenia a holandskej kartografickej školy. Kniha obsahuje 29 ručne nalepených dvojstrán na lomoch papiera, ktoré zobrazujú unikátne mapy a medirytiny v originálnej mierke. 

      Veľká kniha o operených tvoroch z pera Angličana Yuvala Zommera zvedavým deťom odpovie na všetky možné otázky o operencoch. Prečo je plameniak ružový? Vie papagáj rozprávať? Ukradne straka všetko, čo sa blyští? Je rybárik dobrý rybár? Prečo niektoré vtáky nelietajú? Okrem odpovedí na tieto otázky, sa deti dozvedia aj mnoho zaujímavostí o tom, ako vtáky lovia, žijú i ako tancujú. Zoznámia sa s novými druhmi pestrých, nádherných, smiešnych i prekvapivých tvorov z celého sveta. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]