Autor textu: TASR
06.06.2019

Na 25 školách sa v septembri začne program FinQ 

Na zlepšenie finančnej kultúry. 

Foto: text

 Bratislava 6. júna (TASR)

 Od septembra sa na 25 školách začne pilotný program FinQ, ktorý sa zameriava na zlepšenie finančnej kultúry. Jeho cieľom je najmä rozvoj kritického myslenia, aby mladí ľudia dokázali prijímať správne rozhodnutia aj vo finančnej oblasti. TASR o tom informovala koordinátorka projektu FinQ Barbora Babicová. 

      Cieľom prvého vlastného vzdelávacieho programu FinQ Nadácie Slovenskej sporiteľne je rozvoj kritického myslenia v kontexte financií a celkovej finančnej kultúry u žiakov základných a stredných škôl na Slovensku. Jeho vznik podnietili samotné školy, ktoré cítia potrebu reagovať na stagnujúcu úroveň finančnej kultúry u mladých. "Naším programom FinQ chceme zásadne prispieť k rozvoju finančnej gramotnosti a finančnej kultúry nielen detí a mládeže, ale aj ich pedagógov, rodičov i širšej populácie. Program poskytuje inovatívny komplexný prístup, prináša pre pedagógov ucelenú kvalitnú metodickú podporu, ktorá prispieva k rozvoju praktických kompetencií, takých potrebných na život v 21. storočí," uviedol predseda Správnej rady Nadácie Slovenskej sporiteľne Štefan Máj.

      Program FinQ vychádza z odbornej Diferenčnej analýzy stavu finančného vzdelávania v SR, z ktorej vyplýva, že finančné vzdelávanie je nedostatočné a u žiakov je nízka miera angažovanosti a potreby rozvíjať finančnú kultúru. Na druhej strane analýza hovorí, že učiteľom chýba metodika, ako aj kontinuálne vzdelávanie. Pedagógovia nemajú k dispozícii ani ucelenú banku metodických listov a úloh. Program FinQ sa zameriava primárne na tieto oblasti. "Tento program nechápe finančnú gramotnosť len v užšom slova zmysle tak, ako je to bežné," poznamenal odborný garant programu FinQ Viliam Kratochvíl. 

      Projekt pilotného overovania programu FinQ sa začne v septembri na 25 školách. Pilotná fáza bude v dvoch etapách, v školskom roku 2019/2020 vzdelávaním pedagógov a vstupným testovaním žiačok a žiakov a v školskom roku 2020/2021 samotným pilotným overovaním vo vybraných triedach na základných a stredných školách.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]