Autor textu: TASR
03.06.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu 

Doplňte si knižnicu o nové tituly.

Bratislava 3. júna (TASR)

Nové tituly žánrov románu pre ženy, detektívneho trileru, poézie a piesňových textov aj knižiek pre deti domácich a zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Básnik a textár Ľuboš Zeman vydáva knižku Malá tichá radosť. Zeman patrí medzi popredných textárov, v mladosti možno nepredpokladal, že jeho texty si raz obľúbia celé generácie Slovákov. Kaskadér, Ulica, Tuláci v podchodoch, Voňavky dievčat, Žuvačka za uchom, Taliansky muzikál a mnohé z ďalších takmer 500 piesní, pre ktoré napísal text, doteraz vysielajú slovenské rádiá. Niektoré z hitov napísal aj po česky pre Věru Špinarovú či Karla Gotta. Je majiteľom deviatich Bratislavských lýr a za Čardáš dvoch sŕdc získal cenu na svetovom festivale Yamaha v Japonsku. No najvyšším ocenením pre tohto v duši veľmi skromného človeka je azda to, že jeho text V slovenských dolinách v podaní jedinečného Karola Duchoňa už zľudovel. 

      Andrew Mayne je autorom detektívneho trileru Lupa. Profesor Theo Cray sa aktívne zapája do hľadania najhorších sériových vrahov v histórii, pričom používa vlastné vedecké metódy. Z univerzitného výskumu ho vylúčia pre podozrenia, ktoré sa okolo neho nakopili po smrti jeho bývalej študentky a jej prenasledovateľa. Profesor Cray sa snaží dostať svoj život znova do normálnych koľají, lenže stretáva sa s ďalším nevyriešeným prípadom. Zúfalý otec nezvestného dieťaťa z chudobnej štvrte Los Angeles, ktorého osud si autority nevšímajú, sa obráti so žiadosťou o pomoc práve na Thea. Jedinou stopou po záhadnom únoscovi sú kresby ďalších detí a legendy o človeku s prezývkou Muž s hračkami, ktorý sa túla mestom. Pri riešení prípadu postupne prichádza na to, že ide o ďalekosiahle sprisahanie, a že obetí stále nie je dosť.

       Počkajte si na happy end je názov románu pre ženy z pera nemeckej autorky Charlotte Lucasovej. Je to román o prešľapoch, pádoch, vzostupoch a o tom, či sa naozaj všetko musí končiť ako v rozprávke. Ella je presvedčená, že o kvalite príbehu rozhoduje jeho koniec. Svet je plný tragédií, načo sú nám ešte aj smutné príbehy? Hlavná hrdinka preto vymýšľa známym románom a filmom správne konce. Teda šťastné. Oscar je bohatý muž, ale šťastena sa mu vyhýba veľkým oblúkom. Ella sa s tým nedokáže zmieriť. Zaumieni si, že tomuto cudziemu človeku, s ktorým sa jej skrížili cesty, obráti život naruby a zariadi, aby sa všetko na dobré obrátilo. No je to vôbec možné? A čo robiť, ak o to dotyčný nestojí? 

      Britská spisovateľka Patricia Gibneyová je autorkou detektívneho trileru Bludisko stratených duší. V katedrále mesta Ragmullin nájdu zavraždenú ženu a o pár hodín nato muža obeseného na strome pred domom, v ktorom býval. Vyšetrovaním poveria inšpektorku Lottie Parkerovú. Obaja mŕtvi majú rovnaké, veľmi zvláštne tetovanie na vnútornej strane stehna. Je jasné, že ich niečo spája. Inšpektorka sleduje niekoľko stôp, zakaždým však skončí v slepej uličke. Pátranie ju napokon privedie do bývalého cirkevného sirotinca St Angela's, ktorý zohral temnú úlohu aj v tragédii, ktorá postihla jej rodinu. Odrazu prípad, ktorý vyšetruje, dostane veľmi osobný charakter. Inšpektorka zistí súvislosť medzi dvomi mŕtvymi a nevyriešenými vraždami spred mnohých rokov. Dôjde k ďalšej tragédii, dvaja chlapci sú nezvestní. Lottie musí čo najrýchlejšie konať, kým vrah udrie znova. 

      Detských čitateľov potešia viaceré knihy, ktoré vychádzajú k Medzinárodnému dňu detí. Mladým zvedavcom je určená encyklopédia Čo je vnútri fantastických strojov a stavieb. Môžu nazrieť do útrob parného rušňa alebo do tesných priestorov nemeckých ponoriek z druhej svetovej vojny, alebo ich zaujíma ako sa vchádzalo do stredovekej pevnosti, či ako to funguje v uhoľnej bani a na zaoceánskom parníku Queeen Mary, či ako žijú a pracujú astronauti vo vesmíre. Zvedavé deti budú nadšené. 

      Červený panáčik je rozprávanie o panáčikovi v červenom kabátiku a s červenou čapicou na hlave. Panáčik zavedie deti do bábkového divadla, cirkusu i do zoo. Preskúmajú dedkovu zbierku kameňov, zachránia mačiatko a dokonca sa dostanú na návštevu k Eskimákom. A keďže príbehy nie sú priveľmi dlhé, každý večer môžu prečítať jeden z nich na dobrú noc. 

      Katarína Škorupová a ilustrátor Bystrík Vančo vytvorili krásne ilustrovanú knižku V krajine rozprávok. Deti v nej stretnú klasických rozprávkových hrdinov a zažijú s nimi nevídané dobrodružstvá. Prekvapia a potešia ich príbehy o ruži, čo je raz biela ako sneh a inokedy červená sťa krv. O chudákovi, ktorý je bohatý a chamtivcovi, čo na lakomosť doplatí. Nájdu tu šaša, Katrenu a Jasnu, akú jednu divú, takú druhú krásnu. Stretnú sa s množstvom čarodejných trikov, v Krajine rozprávok, víl a trpaslíkov.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]