Autor textu: Jana Ikrényiová
01.06.2019

Pri vyhlasovaní hlavných cien ISEF zaviala aj slovenská vlajka

Máme veľa šikovných žiakov.

Bratislava 1. júna (Skolske.sk)

V dňoch 13.-17. mája sa uskutočnila v meste Phoenix v americkom štáte Arizona najprestížnejšia projektová súťaž stredoškolákov Intel ISEF (International Science and Engineering Fair). Súťaž sa koná každoročne s celkovým počtom vyše 1500 účastníkov z viac ako 70 štátov sveta. V tomto roku sa súťaže Intel ISEF zúčastnili slovenskí finalisti Festivalu vedy a techniky AMAVET – stredoškoláci Aneta Dunajová, Peter Škripko a Ján Maťúfka. Peter s Jankom získali krásne 4. miesto!
Prestíž súťaže spočíva v poskytovaní odmien, ako napríklad štipendií, špeciálnych pobytov a finančných ocenení, v celkovej výške viac ako 4 milióny amerických dolárov. Prvý ročník ISEF sa konal v roku 1950. Od roku 1997 do 2019 bol finančne podporovaný spoločnosťou Intel. Pri vyhlasovaní hlavných cien ISEF zaviala aj slovenská vlajka. Peter Škripko a Ján Maťúfka obsadili výborné 4. miesto v kategórii Materiálových vied. Peter a Janko z Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove vypracovali tímový projekt „Náhrada syntetických UV-absorbentov lignínom“.

Aneta Dunajová z Gymnázia sv. Cyrila a Metoda  v Snine prezentovala v kategórii Biomedicínske inžinierstvo projekt „Detekcia vírusu chrípku impedimetrickým biosenzorom“. Vedúcim slovenskej delegácie bol jeden z porotcov celoslovenského finále Festivalu vedy a techniky AMAVET RNDr. Michal Zajaček, PhD., ktorý nám po prílete povedal: „Som rád, že na tejto najprestížnejšej svetovej súťaži pre stredoškolákov opäť zaviala slovenská vlajka. Z Festivalu vedy a techniky AMAVET viem, že máme veľmi šikovných a talentovaných žiakov, len im treba vytvoriť priestor na sebarealizáciu a „posunúť“ ich do sveta, aby svoje vedátorské projekty mohli porovnať so svojimi rovesníkmi vo svete. Už teraz sa tešíme na úspešné prezentovanie projektov slovenských stredoškolákov na ISEF 2020 v Anaheim v Kalifornii. Spoločnosť Intel po 23 rokoch už skončila s finančnou podporou a ISEF hľadá v súčasnosti sponzora. Verím, že aj takáto motivácia podporí tvorbu kvalitných projektových prác žiakov, ktorí z krajských súťaží  Festivalu vedy a techniky AMAVET (FVAT) postupujú na celoslovenské finále počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku. 22. ročník FVAT zorganizuje Asociácia pre mládež, vedu a techniku od 7. do 8. novembra 2019.“
 
 ___________________________________________________________________________________________
 

Asociácia pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) - Laureát Ceny za vedu a techniku 2018 v kategórii Popularizátor vedy - je záujmové občianske združenie, ktoré funguje na princípe neziskovej organizácie už 29 rokov! Združuje 4.500 aktívnych členov v 56-tich kluboch po celom Slovensku, ktoré pozitívne ovplyvňujú ich budúcu profesiu. Počas svojej existencie stál pri zrode mnohých úspešných projektov, ktoré sú zamerané na neformálne vzdelávanie mladých ľudí a naďalej prináša inšpirácie a rozvíja mladé talenty, podporuje dobré nápady a pomáha získavať hodnotné skúseností. Kluby pracujú v oblasti astronómie, robotiky, informatiky, biotechnológie, vied o zemi a v rôznych iných vedných disciplín. Medzi hlavné aktivity patria organizovanie Festivalu vedy a techniky AMAVET, Festival štyroch živlov AMAVET, interaktívna konferencia Junior Internet, Cesty za vedou - do vedeckých inštitúcií, letné tábory, Zvedaví vedci, Anjeli deťom, seminár LaBáK.
Od apríla 2018 je AMAVET „Centrum ďalšieho vzdelávania vedátorov“ (CVV). Projekt v rámci Operačného programu Ľudské zdroje napĺňa ambíciu 29-ročných skúsenosti Asociácie pre mládež, vedu a techniku v oblasti neformálneho vzdelávania podieľať sa na rozvoji  potenciálu mladých ľudí v oblasti vedy a techniky. Cieľom projektu CVV je zvýšenie záujmu mladých ľudí o prírodné a technické vedy a rozvoj ich kľúčových kompetencií pre lepšie uplatnenie sa na trhu práce.
V roku 2018 sa AMAVET aktívne zapojil do procesu zvýšenia digitálnej gramotnosti na Slovensku. Začal spolupracovať s IT Asociáciou Slovenska a stal sa aj členom Digitálnej koalície. AMAVET spolupracuje so slovenskými univerzitami, Slovenskou akadémiou vied, strednými a základnými školami, Združením Slovenských vedecko-technických spoločností a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. V AMAVET-e pracuje množstvo dobrovoľníkov z radov vedcov, vysokoškolských a stredoškolských učiteľov a študentov.

AMAVET má široké spektrum medzinárodnej spolupráce. Je členom mládežníckej organizácie MILSET (Mouvement International pour le Loisir Scientifique Technique) so sídlom v Paríži. V rámci členstva rozvíja spoluprácu s podobnými asociáciami v Nemecku, Belgicku, Španielsku, Maďarsku, Českej republike, Poľsku, vo Francúzsku a aj v mimoeurópskych krajinách.
Viac na www.amavet.sk.
____________________________________________________________________________________________

Ján Nemec
 AMAVET - Asociácia pre mládež, vedu a techniku

Popis fotografie:  Peter Skripko, Aneta Anna Dunajová a Ján Maťufka. Foto: Amavet

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]