Autor textu: Jana Ikrényiová
30.05.2019

Výchova k povolaniu na ZŠ v Považskej Bystrici

Verejné prezentácie žiakov sú súčasťou vzdelávacieho konceptu.

Považská Bystrica 30. mája (Skolske.sk)


Na Súkromnej Základnej škole DSA na sídlisku Rozkvet v Považskej Bystrici zorganizovali 1. ročník verejnej prezentácie ročníkových prác ôsmakov na tému Miesta na Slovensku, ktoré sa oplatí vidieť a Porovnanie života na Slovensku a v Afrike. Bol to zaujímavý a užitočný tréning v rámci prípravy na povolanie, ktorý žiaci absolvovali pred pedagógmi, rodičmi, ale aj hosťami, medzi ktorými nechýbali ani poslanci mestského zastupiteľstva a tiež zástupcovia médií.

Na prezentácie sa žiaci pripravovali postupne počas celého roka. Zhromažďovali informácie o daných miestach, formulovali svoje diskusné príspevky, učili sa ich prednášať a vytvárali si k nim aj počítačové prezentácie. Dôležitou súčasťou príprav boli pravidelné konzultácie žiakov s učiteľmi. Išlo o výmenu skúseností medzi jednotlivcami, ale aj v skupine. Na záverečných prezentáciách si dali záležať, a aj preto mali jednotlivé vystúpenia aj podľa hostí veľmi dobrú úroveň. 

pic

Osobitne možno oceniť fakt, že žiaci mali po prvýkrát možnosť vystúpiť pred publikom a predstaviť jednak svoju osobnosť a jednak tému, ktorej sa venovali počas celého roka. Tieto aktivity zároveň zapadajú na škole do oblasti prípravy žiakov na povolanie, ktorá sa začína už vo 4.ročníku pri príležitosti ukončenia 1. stupňa. Štvrtáci sa predstavujú s vlastným ročníkovým projektom pod názvom Učíme sa pre život, v ktorom prezentujú svoju záľubu a talent. Rodičia, učitelia a spolužiaci tak môžu vidieť širokú paletu záujmov. Striedajú sa  šport, tanec, spev a hra na hudobný nástroj, príroda, zaujímavé miesta na Slovensku aj história. 

Verejné prezentácie žiakov sú súčasťou vzdelávacieho konceptu nového zriaďovateľa ZŠ, ktorým sa stala pred troma rokmi Deutsch-Slowakische Akademien, dcérska spoločnosť nadnárodného vzdelávacieho koncernu EBG so sídlom v Magdeburgu. DSA je u nás najväčším súkromným zriaďovateľom materských, základných a stredných škôl. V jeho portfóliu sa dnes nachádza 10 škôl po celom území Slovenska.
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]