Autor textu: Nikola Porhinčáková
29.05.2019

Projekt Erasmus = profesionalita, poznanie i oddych

Na stáži sme boli v Olomouci.

Košice 29. mája (Skolske.sk)

  Stredná odborná škola Gemerská 1 v Košiciach bola úspešná pri získavaní financovania z programu Erasmus+.

Inštitúcie v oblasti odborného vzdelávania a prípravy umožňujú svojim žiakom a pedagogickýmzamestnancom využívať prostredníctvom programu Erasmus+ stimulujúce možnosti na štúdium a praktickú stáž naprieč Európou. Účastníci získajú hodnotné zručnosti a medzinárodné skúsenosti, ktoré im napomáhajú pri ich osobnom, profesijnom aj akademickom rozvoji, čo v konečnom dôsledku zvyšuje ich zručnosti a zamestnateľnosť.
 
          Naša škola žije rôznymi  projektovými  aktivitami už veľa rokov.  My sme sa stali súčasťou zaujímavého projektu Erasmus+ . Naša stáž sa odohrávala v Olomouci a trvala dva týždne. Pracovali sme na pracovisku odborného výcviku na strednej odbornej škole podobného typu, ako je tá naša. Pre nás mladých neskúsených ľudí, dychtivých po dobrodružstve  a nových životných možnostiach  bola stáž obrovskou skúsenosťou.



        Erasmus nám dáva krídla, medzinárodné projekty nás prenášajú do iných krajín a umožňujú nám spoznávať  množstvo ľudí.  Myslíme si, že každý študent, ktorý dostane príležitosť zúčastniť sa stáže by ju mal využiť, pretože takáto šanca sa v živote nemusí  vyskytnúť  druhýkrát.

       Preto nás informácia, že  sa môžeme zúčastniť stáže v Olomouci zaujala i potešila.
Každý rýchlo kontroloval dochádzku, známky a financie v peňaženke, či by bol vhodným adeptom.

        A tak začala príprava. Všetci sme sa stretávali poobede na spoločných hodinách, kde sme sa zoznamovali medzi sebou a ( zatiaľ len virtuálne) aj s mestom Olomouc.

Ani sme sa nenazdali a prišiel deň odchodu, na ktorý sme sa všetci veľmi tešili. Cesta bola bezproblémová, pohodlná a veľmi veselá.

Keď sme došli do krásneho mesta Olomouc  a našli hotel, kde sme boli ubytovaní, mali sme chvíľu času na oddych a šup do mesta. Krásne námestie plné pamiatok ohúrilo každého z nás. Nevedeli sme, na čo sa máme skôr pozrieť.

         A je tu prvý pracovný deň na praxi.  Čakalo nás zoznámenie s príjemnými ľuďmi a oboznámenie sa s podmienkami a pravidlami, ktoré budú najbližšie dni usmerňovať náš pracovný i oddychový čas.

Spolupráca s celým vedením tunajšej školy a hlavne s pani majsterkami bola na vysoko profesionálnej úrovni. Naučili sme sa nové postupy práce. Pre niekoho ľahšie a pre niekoho možno trošku náročnejšie.  Spoznali sme nové profesionálne značky, s ktorými naši olomouckí kamaráti pracujú.

pic
Foto: text

Pracovali sme denne v prevádzkovom režime,  v dopoludňajších a popoludňajších zmenách. Po poctivo odpracovanom týždni sme si užili peknú sobotu vo Viedni, v ďalšom krásnom meste plnom pamiatok.  Celý pobyt sme ukončili krásnou a veľmi vďačnou rozlúčkou s pani majsterkami, ktoré sa nám denne venovali  s príjemným úsmevom na tvári. Samozrejme, rozlúčili sme sa aj s veľmi ústretovým vedením školy.

        Všetci účastníci sme tvorili veľmi dobrú partiu plnú elánu a energie do života, užívali sme si každý jeden deň či už v práci, alebo vo voľnom čase, kedy sme spoznávali krásy mesta. Tiež treba vyzdvihnúť ochotu , energiu a odvahu našich pani učiteliek, ktoré tam boli s nami a venovali sa nám 24 hodín denne. Naplánovali nám to veľmi pekne, aj keď počasie niekedy neprialo, nič nás nezastavilo a snažili sme sa vyťažiť z pobytu maximum.

       Na život môžeme byť dobre pripravení hlavne vtedy, keď sa budeme aktívne zaujímať  o veci okolo nás, budeme schopní spolupracovať , budeme si pomáhať a budeme sa vedieť zodpovedne rozhodovať.

Myslíme, že toto všetko sme pochopili  vďaka tomu, že sme sa mohli zúčastniť  niečoho tak úžasného, ako je medzinárodná stáž, súčasťou ktorej boli krásne chvíle, neopakovateľné  zážitky a profesionálny prístup k práci.
 
 Nikola Porhinčáková I.NSA
Stredná odborná škola Gemerská 1 v Košiciach

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]