Autor textu: TASR
22.05.2019

V ŽSK maturuje aj 44 žiakov duálneho vzdelávania 

Podnadpis článku...

Žilina 22. mája (TASR)

V stredných školách Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) maturuje 4785 žiakov, 238 žiakov nadstavbového štúdia a 64 žiakov externého štúdia. V študijných odboroch, zapojených do duálneho vzdelávania, končí prvých 44 maturantov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

      Doplnila, že v Strednej odbornej škole (SOŠ) technickej v Čadci je to 12 študentov, v SOŠ strojníckej v Kysuckom Novom Meste 11 študentov a v SOŠ polytechnickej v Dolnom Kubíne – Kňažia 21 maturantov. "Záverečné skúšky na SOŠ sa uskutočnia od 16. do 30. júna," dodala hovorkyňa ŽSK.

      Pripomenula, že stredné školy a gymnázia v týchto dňoch uzatvárajú aj prijímacie pohovory do prvých ročníkov.

Najväčší záujem je každoročne o gymnáziá, obchodné a hotelové akadémie a o štúdium informačných technológií. V tomto roku sa v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK otvára päť nových odborov – bilingválne štúdium s ruským jazykom na gymnáziu v Rajci, informačné a sieťové technológie na Strednej priemyselnej škole (SPŠ) technickej v Martine, chemik operátor na SOŠ polytechnickej v Ružomberku a hutník a zlievač na SOŠ polytechnickej v Dolnom Kubíne

Martina Remencová



      ŽSK podľa nej zriadením nových odborov reaguje na požiadavky zamestnávateľov a potreby trhu práce, dva nové odbory – chemik aj hutník vstupujú do duálneho vzdelávania. "To umožňuje získanie odbornej praxe priamo u zamestnávateľa a často aj plynulý prechod zo štúdia do zamestnania. U stovky zamestnávateľov aktuálne študuje 873 žiakov. Záujem o duálne vzdelávanie sa zvyšuje zo strany zamestnávateľov i študentov a v budúcom školskom roku by malo do prvého ročníka nastúpiť 556 žiakov. Najväčším zamestnávateľom v duálnom vzdelávaní je Schaeffler Slovensko v Kysuckom Novom Meste a MibaSinter Slovakia v Dolnom Kubíne," vysvetlila hovorkyňa ŽSK.

      Zdôraznila, že samosprávny kraj sa snaží zatraktívniť štúdium aj modernizáciou škôl a investovaním do ich kvalitného vybavenia. "Dokončujeme rozostavané stavby, pripravujeme nové investície. Školy musia byť vybavené tak, aby dokázali pripraviť mladých ľudí čo najlepšie na výkon budúceho povolania. Aj s pomocou eurofondov pripravujeme modernizáciu odborného vzdelávania v 16 stredných školách v celkovej investícii okolo 10 miliónov eur," konkretizovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

      ŽSK je zriaďovateľom 38 SOŠ, 15 gymnázií a šiestich spojených škôl. Vo svojej pôsobnosti má jeden internát a jednu jazykovú školu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]