Autor textu: TASR
16.05.2019

Zavedenie predškolskej dochádzky bude najhoršie pre trojročné deti 

Uviedla to poslankyňa Simona Petrík.

Bratislava 16. mája (TASR)

 Zavedenie povinnej predškolskej dochádzky, ktoré navrhujú koaliční poslanci, bude najhoršie pre trojročné deti. Vo štvrtok to počas tlačovej konferencie uviedla nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR a členka mimoparlamentnej strany Spolu Simona Petrík. Poznamenala, že v tomto školskom roku bolo zamietnutých 11.000 žiadostí o miesto v štátnej škôlke, pričom očakáva, že v nasledujúcom školskom roku to bude možno ešte horšie. 

      Odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR pre TASR uviedol, že pri počte 11.000 zamietnutých žiadostí ide o deti vo veku tri až päť rokov, nielen o päťročné deti.  

      Poslankyňa navrhuje na júnovú schôdzu garanciu miesta v škôlke pre všetky deti do troch rokov. "Každý rodič by mal mať istotu, že keď jeho dieťa dosiahne tri roky, bude mať nárok na cenovo dostupnú škôlku alebo ho jeho samospráva odškodní aspoň vo výške rodičovského príspevku. Nesmie sa stávať, že rodič zostane odkázaný na 24-eurový prídavok na dieťa," uviedla Petrík. Aby bolo možné vytvoriť potrebnú kapacitu, Petrík navrhuje, aby bol prijatý najskôr zákon, ktorý zavedie možnosť tvoriť detské skupiny.  

      Podľa odborníka na školstvo strany Spolu Juraja Hipša je návrh zákona nedomyslený. Podľa jeho slov nie je doriešené opakovanie ročníka a vytvára sa možnosť, aby prepadávali aj šesťročné deti. "Je prejavom arogancie a neodbornosti, ak neprejde takýto návrh verejnou odbornou diskusiou a pripomienkovaním," reagoval Hipš na to, že návrh nepredložilo ministerstvo školstva, ale trojica koaličných poslancov - Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd). Rezort školstva argumentoval, že v prípade, že zákon prejde do druhého čítania, budú sa do neho môcť zapracovať navrhované zmeny. "Teda nie je pravda, že sa prijíma bez diskusie," argumentovalo MŠVVŠ.

      Rezort školstva pripomenul, že už v autorskom dokumente Učiace sa Slovensko bolo navrhované zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania pre deti od troch do šiestich rokov. "Tento bod bol premietnutý do Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania ako povinné predprimárne vzdelávanie pre deti od piatich rokov, realizované v materskej škole," uviedlo ministerstvo.

      Ministerstvo školstva verí, že zavedením povinného predškolského vzdelávania rodičia ocenia odbornú starostlivosť detí, ktorá im bude zabezpečená v tomto veku, teda jeden rok pred nástupom do prvého ročníka základnej školy. "Týmto krokom zároveň dosiahneme zaškolenosť najmä u detí z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia a predpokladáme tiež zlepšenie výsledkov v medzinárodných testovaniach," uviedol rezort školstva.
​​​​​​​
      Parlament sa bude zavedením povinného predškolského vzdelávania pre všetky päťročné deti zaoberať na konci aktuálnej schôdze. Touto právnou úpravou sa povinná školská dochádzka predlžuje zo súčasných desať rokov na 11, pričom povinná školská dochádzka v materskej škole bude trvať jeden školský rok. 

.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]