Autor textu: TASR
10.05.2019

Aktívny pohyb je pre zdravie človek kľúčový

Pripomína Svetový deň.

Bratislava 10. mája (TASR)

Zvýšiť povedomie o zdravom životnom štýle, ktorého jedným z pilierov je dostatok primeraného pohybu, je cieľom svetového dňa Pohybom ku zdraviu, ktorý pripadá na 10. mája.

Ako tvrdí vedúca lekárka oddelenia Podpory zdravia a výchovy k zdraviu z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Zora Kľocová Adamčáková, na nedostatok pohybu podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie zomiera ročne v európskom regióne asi jeden milión ľudí. Viac ako polovica nevykonáva odporúčané množstvo pohybovej aktivity, šiesti z desiatich obyvateľov nad 15 rokov športujú zriedkavo alebo vôbec. Trendy naznačujú, že pohybovej aktivity bude ešte ubúdať. Cieľovou skupinou pre odborníkov je mladá generácia.

 Celý týždeň prednášame o význame pohybovej aktivity pre telesné a duševné zdravie žiakov základných škôl. Mnohých ešte stále prekvapí, keď si vypočujú, že fyzická pasivita je jedna z najzávažnejších príčin chronických neprenosných chorôb popri nezdravej výžive, fajčení a alkohole. Prispievajú ku globálnej predčasnej úmrtnosti na choroby, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka a niektoré druhy rakoviny (hrubého čreva a prsníka). Fyzická aktivita je dôležitá v prevencii nielen týchto, ale i mnohých iných chorôb ako depresia či Alzheimerova choroba. 

Zora Kľocová Adamčáková

Podľa nej je riešenie jednoduché - aspoň 30 minút pohybu každý deň primerane veku a zdravotnému stavu. Ideálna a najprirodzenejšia je chôdza, najlepšie v členitom teréne. Odporúča sa každý deň aspoň raz sa poriadne zadýchať pri fyzickej aktivite, vymeniť výťah a eskalátory za schody. V práci alebo doma netreba sedieť dlhšie ako dve hodiny. Každú hodinu sa treba aspoň krátko poprechádzať.

"Pohyb je nenahraditeľným prostriedkom pre každého človeka a pre spoločnosť predstavuje najmenej nákladný preventívny prostriedok na predchádzanie chronickým ochoreniam a zlepšenie zdravia obyvateľstva," dodala Kľocová Adamčáková.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]