Autor textu: Jana Ikrényiová
09.05.2019

Roland má fantáziu 

Sú aktívni, predvídaví a priemerne emotívni.

Bratislava 9. mája (TASR)

Mužské meno Roland má nemecký pôvod a jeho význam je "slávny hrdina". S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame zriedkavo. Ak predsa, oslovujeme ich Rolandko, Rolo, Rolino.

      Rolandovia majú meniny 9. mája. Sú aktívni, predvídaví a priemerne emotívni. Vedia vyvinúť úsilie, ak si to vyžaduje situácia. Majú výraznú fantáziu.

      V citovom živote sa prejavujú ako nezávislí, aj keď túžia po zázemí. Ak rodičia nezlyhajú vo výchove Rolanda, patrí k zodpovedným ľuďom a rozumne posudzuje činy ľudí.

      Mali by si dávať pozor na kosti, štítnu žľazu a konzumovať vo väčšom množstve ovocie a zeleninu.

      Ich obľúbené farby sú modrá a sivá. Ochranné rastliny palina a saturejka, ochranné kamene zafír a sardónyx.

      Meno francúzskeho letca ROLANDA GARROSA, ktorý 5. októbra 1918 zomrel v leteckom boji v okolí francúzskeho mesta Vouziers v severnej časti krajiny, poznajú mnohí ľudia na svete najmä pre pravidelné každoročné otvorené Majstrovstvá Francúzska v tenise. Desať rokov po Garrosovej smrti jeho priateľ a bývalý spolužiak z Vysokej školy ekonomickej Émile Lesieur, keď sa stal prezidentom Stade de France, pomenoval novopostavený tenisový stánok pri Paríži práve menom priateľa - ROLAND GARROS. Otvorené Majstrovstvá Francúzska v tenise, zjednodušene nazývané ROLAND GARROS, sú druhým zo štyroch vysoko cenených tenisových podujatí Grand slam.

      Meno ROLAND sa dostalo aj do titulu knižky Petra Štilicha pre deti s názvom Udatný rytier ROLAND a poslední draci.
​​​​​​​
      ROLANDOVU sochu pozornejší používatelia euromincí môžu vidieť na nemeckej pamätnej dvojeurovke: je na nej znázornená radnica v Brémach, vpredu ROLANDOVA socha, vpravo dole nápis: "Bremen", vľavo značka mincovne.

      Zdroje: www.guerre1418.org/, www.aviation-fr.info, www.slovakiasite.com, , www.litcentrum.sk, www.bux.sk, www.limitamince.sk, www.visitslovakia.com/slovensko-slovensko/

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]