Autor textu: TASR
06.05.2019

O víťazstve Fight Girl rozhodli aj slovenské deti 

Deti pozerali tri filmy vybrané Európskou filmovou akadémiou.

Bratislava 6. mája (Skolske.sk)

Z mladých filmových fanúšikov sa v nedeľu (5. 5.) na jeden deň stali ozajstní porotcovia v hlasovaní, ktoré sa konalo v 34 krajinách. Najvyšší počet hlasov získal film Fight Girl o vytrvalosti mladej kickboxerky. "Deti v bratislavskom Kine Lumiére sa prostredníctvom živého vysielania prepájali so zvyškom sveta. Slávnostné odovzdávanie ceny bolo v centrále podujatia, v nemeckom Erfurte, kde cenu odovzdali tvorcom filmu," TASR o Cene mladého publika 2019 informoval Marek Suchitra.

​​​​​​​Počas dňa deti pozerali tri filmy vybrané Európskou filmovou akadémiou.

Po každom premietaní mladí filmoví nadšenci živo diskutovali medzi sebou o kvalitách filmu. Pod vedením lektoriek dospeli ku kritickým názorom, čo je aj cieľom podujatia," dodal s tým, že spoločnou témou všetkých troch vybraných titulov bolo podľa detí priateľstvo. "Zároveň sa snímky dotýkali aj citlivejších tém akými sú šikana, rodinné problémy alebo snaha zapadnúť do kolektívu.

Marek Suchitra


​​​​​​​Najviac deti zaujal film Fight Girl, príbeh 12-ročnej Bo, ktorá sa po rozchode rodičov a náročnom sťahovaní na predmestie, náhodou dostane ku kickboxu. Ukáže sa, že má prirodzený talent a tak sa snaží dostať do národnej súťaže. Problémom sú však jej emócie. Bo sa musela naučiť trpezlivosti, zdržanlivosti a akceptovať, že nie všetko môže mať pod kontrolou. O niečo menej hlasov získala v Bratislave road-movie Los Bando, ktorá sledovala dvoch kamarátov na ceste k splneniu sna. Bláznivý príbeh o odvahe a priateľstve mladej rockovej kapely dvoch najlepších kamarátov, Grima a Axela, dokázal, že dôležitejšie ako vyhrať je zúčastniť sa. Tretie miesto miestneho hlasovania patrilo filmu Old Boys z prostredia internátnej školy. Klasický príbeh ľúbostného trojuholníka končí netradične. V boji o dievča Agnes nevyhráva ani knihomoľ a outsider Amberson, ale ani favorit školy, pôvabný Winchester. Ich cesty sa rozchádzajú, keď každý z nich spozná svoje hodnoty a miesto vo svete.

pic

"Pre deti je veľmi dôležitý aj pohyb a aktivita medzi filmami a toho sa ujali členovia občianskeho združenia Púpava. Najväčšou atrakciou boli improvizačné divadelné hry, ktoré deti hrali v kostýmoch," poznamenal Suchitra k podujatiu, na ktorom dostali deti tiež šancu zaregistrovať sa do castingovej agentúry.
​​​​​​​
      Podujatie zorganizovalo občianske združenie Boiler v spolupráci s Európskou filmovou akadémiou.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]