Autor textu: Šimon Giertl
06.05.2019

Čo poviete na takýto spôsob vyučovania?

Boli sme na exkurzii zameranej na obchod a logistiku

Bratislava 6. mája (Skolske.sk)

Keď nám oznámila pani učiteľka Bodláková, že ideme na exkurziu do Schloss Hofu, konečne som si mohol povedať ,,uf”. Potešil som sa, lebo som sa nemusel učiť dva dni po sebe, keďže nasledujúci deň malo byť voľno. Lenže vtedy som ešte netušil, že ideme na náučnú exkurziu, ktorá bude zameraná na obchod a logistiku. 
​​​​​​​
Keď sme prišli do Schloss Hofu, prvé, čo nám pani sprievodkyňa predstavila, bolo, ako sa po svete prevážajú potraviny. Vysvetlila nám, že jedlo sa preváža hlavne v kontajneroch na lodiach. Zistili sme, že najväčšia loď na prepravu jedla je dlhá okolo 400 metrov, teda je dokonca väčšia ako naša škola. To je už čo povedať, keďže sa mi podarilo už párkrát v našej škole stratiť. Koľko by ste tipovali, že stojí natankovanie jednej lode? Ja by som si určite nepomyslel, že je to 5 miliónov eur. To je poriadne veľa, však? Pokračovali sme sa ďalej a pani sprievodkyňa nám prezradila, že najväčší prístav na svete je v Číne v meste Šanghaj a najväčší prístav Európy je v meste Rotterdam v Holandsku. 

pic

Neskôr sme sa presunuli k samotným kontajnerom. Vedeli ste, že až 300 909 syrových sendvičov sa zmestí do jedného jediného kontajnera? Pritom do môjho brucha sa zmestí len jeden. Následne sme sa presunuli k samotnému zámku, lebo vo vnútri nás čakalo plno ďalších zaujímavostí. V každej miestnosti bolo niečo iné. V jednej miestnosti bolo vysvetlené, koľko litrov pitnej vody priemerne minú za jeden deň občania z rôznych krajín. Slováci minú v priemere až 173 litrov pitnej vody v priebehu jedného dňa. Možno sa vám to zdá veľa (aj to veľa je), ale na občanov Dubaja nemáme, pretože oni minú v priemere až neuveriteľných 350 litrov pitnej vody za deň. V predposlednej miestnosti sme zisťovali nové informácie o zvykoch v rôznych krajinách po celom svete. Napríklad na Slovensku sa grgnúť pri jedle nepatrí, ale v Číne si po jedle nielenže môžete grgnúť, dokonca sa to tam aj sluší, lebo tým dávate na známosť, že vám jedlo chutilo. V Číne sa tiež patrí nechať trochu jedla na tanieri. Znamená to, že ste sa najedli tak dobre, že už nevládzete dojesť svoju porciu. 

pic

Na konci exkurzie som zistil, že to vôbec nebolo také namáhavé, ako som si pôvodne myslel. Ešte mi aj napadlo, že by to bol dobrý nový spôsob učenia – nesedieť v tvrdej školskej lavici. Veľmi sa mi tam páčilo. Pokojne by som sa tam vrátil a znovu by som si pozrel tú výstavu, lebo bola krásna, poučná a mali sme veľmi milú sprievodkyňu. Ak chcete ísť niekam na výlet, ale neviete kam, odporúčam vám zamieriť do Schloss Hofu. 

Šimon Giertl, Spojená škola Tilgnerova Bratislava

Text...

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]