Autor textu: TASR
07.02.2019

O svojej budúcej profesii sa dozviete viac vďaka novému webu

Akú šancu na trhu práce má váš vybraný študijný odbor?

Bratislava 7. februára (Skolske.sk)

Mladí ľudia sa budú môcť o svojom budúcom povolaní dozvedieť viac informácií. Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR spustilo v spolupráci s agentúrou Trexima webovú stránku trendyprace.sk, na ktorej môžu ľudia nájsť všetky informácie o jednotlivých študijných odboroch, ako aj prognózy, aké majú šance uplatniť sa na trhu práce po skončení štúdia. 

Na tejto stránke si ktokoľvek môže nájsť informácie o uplatniteľnosti absolventov jednotlivých študijných odborov na stredných alebo vysokých školách, Ktokoľvek, kto uvažuje o danom študijnom odbore, sa môže na tejto stránke dozvedieť podľa niekoľkých kritérií, aké má v budúcnosti šance na trhu práce. Pri každom študijnom odbore hodnotíme niekoľko kritérií. Jednak je to uplatniteľnosť do budúcnosti v danom odbore, ktorý človek vyštuduje, ďalej mzdový potenciál, teda aké platy sú v danej oblasti, a ako rýchlo si absolvent daného študijného odboru vie nájsť prácu po skončení školy

Branislav Ondruš

Prognózy dajú prehľad o tom, ako sa bude vyvíjať v danom odvetví situácia na trhu práce 

Prieskum zameraný na vývoj v jednotlivých odvetviach sa uskutočňuje priamo medzi zamestnávateľmi. "Chceme vo väčšej miere pri robotníckych profesiách v priemyselnej výrobe zohľadňovať perspektívu nástupu robotizácie. V oveľa väčšej miere budeme zohľadňovať predpoklady robotizácie špeciálne u slovenských zamestnávateľov," doplnil Ondruš. Na základe niektorých faktorov sa tak podľa neho bude dať predpokladať, že nástup robotizácie bude mať iný vplyv na slovenský trh práce ako v zahraničí.

V súčasnosti prieskumy ukazujú, že dopyt zamestnávateľov rastie najmä po technicky zdatných absolventoch. Medzi povolania s najslabšou perspektívou uplatnenia sa do budúcnosti patria najmä spoločensko-vedné profesie. "Naďalej vo všeobecnosti platí, že technické študijné odbory na stredných, ako aj vysokých školách sú najperspektívnejšie. Zároveň treba povedať, že vidíme posun. Jednak smerom k povoleniam v priemyselnej výrobe, ale výrazný nárast bude aj v povolaniach v oblasti obchodu," priblížil Ondruš.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]