Autor textu: TASR
05.02.2019

Roku 2019 bude od 5. februára vládnuť zemské prasa

Čínsky kalendár je jedným z najstarších na svete

Bratislava 5. februára (Skolske.sk)

Nový čínsky rok 2019 sa oficiálne začína v utorok 5. februára a potrvá do 24. januára 2020.

      Každý lunárny rok sa ujíma vlády jedno zo zvierat podľa 12-ročného cyklu čínskeho zverokruhu a je ovplyvnený charakterom jeho vládcu. Roku 2019 bude vládnuť zemské prasa, ktoré je symbolom šťastia, radosti a blahobytu a priťahuje úspech vo všetkých oblastiach života. Považuje sa za najlepší rok 12-ročného cyklu čínskeho zverokruhu. Je ideálnym obdobím na investície a predpokladá aj nadväzovanie nových kontaktov.
​​​​​​​
      Podľa legendy usporiadal nebeský cisár v deň svojich narodenín súťaž, na ktorú pozval všetky zvieratá. Súťaž spočívala v tom, že sa mali dostať do nebeského paláca zdolávaním rôznych prekážok. Súťaž stanovila poradie 12 víťazov, prasa prišlo posledné. To je dôvod, prečo sa nachádza na konci 12-ročného cyklu čínskeho zverokruhu.

Čínsky kalendár je jedným z najstarších na svete. Jeho základy sú staré takmer 5000 rokov. Prvý čínsky kalendár bol vypracovaný v roku 2637 pred n.l., keď sa ujal moci legendárny vládca Chuang-ti (Žltý cisár). Čínsky lunárny kalendár je odvodený od pohybu Mesiaca, pretože Číňania verili v jeho moc a vplyv na pozemský život.

Tento 15 dní trvajúci sviatok nesie aj názov lunárny Nový rok či Sviatky jari. Ide o jeden z najdôležitejších sviatkov pre ázijské komunity žijúce kdekoľvek na svete. Pripadá každoročne na nov prvého lunárneho mesiaca, štyri až osem týždňov pred jarou.

​​​​​​​      Presný dátum môže pripadnúť na ktorýkoľvek deň medzi 21. januárom a 21. februárom gregoriánskeho kalendára. Kombinácia dvanástich zvierat (znamení) a piatich elementov dáva dohromady 60-ročný cyklus, v ktorom každý rok je zasvätený inej kombinácii elementu a zvieraťa.

      Na novoročné sviatky sa stretáva celá rodina, ide teda o obdobie vyznačujúce sa veľkými presunmi ľudí na území Číny i v ostatných častiach sveta, kde čínske komunity žijú.
​​​​​​​
      Deň pred Sviatkami jari spravidla celá rodina pripravuje slávnostnú večeru. Obvyklým pokrmom bývajú mäsom či zeleninou plnené taštičky z cesta a jedlá symbolicky vyjadrujúce bohatstvo a hojnosť, napríklad semená alebo ryby.

pic
Foto: Foto: Chodci prechádzajú okolo čínskej novoročnej výzdoby s prasiatkami v Šanghaji. Rok 2019 je v čínskomhoroskope rokom prasaťa  FOTO TASR/AP

Svoj najvýznamnejší sviatok vítajú Číňania poriadne nahlas, pretože podľa tradície jeden zo zlých duchov vkrádajúcich sa do ľudských príbytkov je mimoriadne citlivý práve na hluk.

​​​​​​​      Ďalšou z legiend súvisiacou s čínskym Novým rokom je príbeh o Nienovi, krutom a divokom zvierati, ktoré na Sviatok jari požiera ľudí. Odohnať ho od dverí je možné iba rozvešanými lampiónmi a papierovými stuhami červenej farby, lebo práve tej sa bojí. Nien nemá rád ani svetlo ohňa a hlasné zvuky. Ľudia preto celú noc odpaľujú delobuchy a na oblohe žiaria ohňostroje. 

      Pred vypuknutím osláv Číňania zdobia interiér svojich príbytkov pestrofarebnými kvetmi a misami plnými ovocia. Kvety symbolizujú nový život, bohatstvo a kariérny postup. Svoju symboliku má aj sedem druhov sušeného ovocia. Napríklad kokos symbolizuje dlhovekosť, melón dobré zdravie a liči (čínska slivka) symbolizuje pevné rodinné väzby.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]