Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Ľuboš Lukáč
12.09.2024

ZŠ Bajkalská v Prešove otvára Klub nadaných detí

Nadané deti tak dostanú nový priestor na rozvoj svojich výnimočných schopností. Hlavným mentorom klubu bude špeciálna pedagogička Alena Kažimírová, ktorá sa nadaným deťom venuje dlhodobo.

Foto: Veronika Mihaliková 

Prešov 11.09.2024 (Skolske.sk)

Prvé stretnutia Klubu nadaných detí pri Základnej škole na Bajkalskej ulici v Prešove sú naplánované v septembri nového školského roka 2024/2025. Práca s nadanými v rámci klubu bude predstavovať mimoškolskú starostlivosť o nadaných žiakov. Kluby nadaných detí združujú deti so všeobecným intelektovým nadaním, deti nadané matematicky, lingvisticky, deti s bystrou úvahou, deti hravé a ochotné rozširovať si obzory všetkými smermi. Základná škola dlhodobo spolupracuje s celoslovenskou iniciatívou Rozumieme nadaným, ktorá stojí za vznikom klubov pre nadané deti na Slovensku. „Účelom Klubu nadaných detí bude podchytiť skupinu detí už v rannom veku a poskytnúť im nadštandardný rozvoj a rozširovanie obzorov. Pre členov klubu je pripravený bohatý program, ktorý bude monitorovať rozmanitosť detských záujmov,“ hovorí špeciálny pedagóg, metodik pre vzdelávanie nadaných detí a zároveň autor celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným Ľuboš Lukáč. Okrem mnohých aktivít čakajú deti pravidelné stretnutia so známymi osobnosťami kultúrneho a spoločenského života.

Sídlom nového Klubu nadaných detí bude Základná škola na Bajkalskej ulici v Prešove. „Cieľom stretnutí detí v Klube nadaných detí bude riešenie aktuálnych problémov spoločnosti, zaujmú logické a spoločenské hry, sústredíme sa taktiež na rozvoj intelektových a emocionálnych potrieb nadaných detí. Sme pripravení zapojiť sa do organizácie odborných seminárov a prednášok zameraných na edukáciu nadaných detí pre pedagógov, ale aj rodičov nadaných detí, organizovať exkurzie, stretávať sa so zaujímavými ľuďmi,“ opísala náplň práce klubu riaditeľka školy Slávka Dudinská. Registrácia do „nového“ Klubu nadaných detí odštartovala začiatkom nového školského roka. Škola garantuje vytváranie podmienok pre vzdelávanie nadaných a talentovaných detí dlhodobo. 

pic
Foto: Peter Ilenčík

Základná škola na Bajkalskej ulici v Prešove spolupracuje s celoslovenskou iniciatívou Rozumieme nadaným, ktorá organizuje rôzne projekty, aktivity, podujatia a súťaže pre deti. Cieľom iniciatívy je podpora rozvoja nadaných detí, ale aj vyhľadávanie nadaných. Celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným organizuje logické sústredenia, odborné semináre, Klub nadaných detí, Logickú olympiádu pre intelektovo nadané deti základných škôl a osemročných gymnázií, Logickú olympiádu pre najmenších (predškolákov), a množstvo ďalších projektov a aktivít, napr. Logické myslenie detí, Magický svet Juraja Jakubiska, LOGIFORMIÁDA, Logopédia zábavne, Testy nadania, Vedeckú dielňu, projekt Malý princ, Si hviezda!, a iné.

Prvý Klub nadaných detí na Slovensku vznikol v roku 2013. Súkromná iniciatíva učiteľov, ktorí zo záujmového útvaru vytvorili  jedinečný projekt vzdelávania nadaných a talentovaných detí, sa stala mimoriadne úspešnou. Projekt zaujal a v súčasnosti sa mimoškolská činnosť nadaných detí realizuje v troch kluboch v Prešove. Projekt inovatívneho vzdelávania nadaných zaujal aj v ďalších slovenských mestách, napr. v Banskej Bystrici a Humennom. V Českej republike jestvuje viac ako päťdesiat Klubov nadaných detí.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]