Autor textu: Zuzana Mészárosová
22.04.2024

Mládežnícky seminár a LUX cena publika očami študentov OA Levice

​​​​​​​Celodenný program sa študentom veľmi páčil a bol pozitívnym prínosom do študentského života. Pridanou hodnotou bola i prechádzka večerným Bruselom, ktorý študentov očaril.

Foto: Z. Mészárosová

Traja študenti Obchodnej akadémie v Leviciach so svojou učiteľkou sa 16.4.2024 zúčastnili Mládežníckeho seminára a LUX ceny publika v Európskom parlamente v belgickom Bruseli. Počas celého dňa absolvovali niekoľko workshopov zameraných na demokraciu a umenie a zúčastnili sa slávnostnej ceremónie odovzdávania ceny LUX.

pic
Foto: Zuzana Mészárosová

Pred samotnou návštevou EP si pozreli 5 filmov nominovaných na Cenu divákov LUX, ktorú udeľuje každý rok Európsky parlament a Európska filmová akadémia v spolupráci s Európskou komisiou a Europa Cinemas. Cena Lux, ktorá je symbolom záväzku Európskeho parlamentu ku kultúre, pokračuje v budovaní kultúrnych mostov po celej Európe tým, že sa zameriava na filmy, ktoré sú stredobodom európskej verejnej diskusie. Cieľom ceny je posilniť väzby medzi politikou a občanmi tým, že pozýva európske publikum, aby sa stalo aktívnym protagonistom a hlasovalo za svoje obľúbené filmy a tak urobili i naši študenti a zúčastnili sa tiež slávnostnej ceremónie odovzdávania Ceny Lux v Európskom parlamente.

pic
Foto: Zuzana Mészárosová
pic
Foto: Zuzana Mészárosová
pic
Foto: Zuzana Mészárosová

Film The Teachers' Lounge (Zborovňa) nemeckého režiséra Ilkera Çataka získal Európsku filmovú cenu LUX za rok 2024 na slávnostnom ceremoniáli v rokovacej sále Parlamentu v Bruseli. Tohto slávnostného ceremoniálu sa zúčastnili i Sofia, Tim a Dominik. Film, vyrobený v Nemecku, rozpráva príbeh o Carle, mladej učiteľke na strednej škole, ktorá sa od svojich kolegov odlišuje idealizmom. Keď séria nevyriešených krádeží naštrbí atmosféru medzi učiteľským zborom, Carla sa rozhodne to vyšetrovať. S pomocou skrytej kamery a na prekvapenie všetkých odhalí zlodeja, no jej odhalenie uvoľní sily, ktoré sa neustále vymykajú kontrole a postaví Carlu pred neriešiteľnú dilemu.

pic
Odovzdávanie ceny Lux režisérovi víťazného filmu Zborovňa. Foto: Z. Mészárosová 

Filmová cena LUX, ktorej cieľom napomôcť distribuovať filmy EÚ s vysokou umeleckou kvalitou, odrážajú kultúrnu rozmanitosť v Európe i mimo nej a ktoré sa dotýkajú otázok spoločného záujmu, ako sú ľudská dôstojnosť, rovnosť, nediskriminácia, inklúzia, tolerancia, spravodlivosť a solidarita.

pic
Fanúšikovia európskych filmov na ceremoniáli odovzdávania Filmovej ceny LUX. Foto: Z. Mészárosová
pic
Študenti OA Levice v EP v Bruseli. Foto: Z. Mészárosová
pic
Študenti OA Levice pred Europarlamentom v Bruseli. Foto: Z. Mészárosová

​​​​​​​Celodenný program sa študentom veľmi páčil a bol pozitívnym prínosom do študentského života. Pridanou hodnotou bola i prechádzka večerným Bruselom, ktorý študentov očaril.

pic
Študenti OA Levice si užili prechádzku centrom Bruselu. Foto: Z. Mészárosová

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]