Autor textu: TASR
01.06.2023

SRK: Univerzity v Afrike a Európe požadujú nový rámec pre spoluprácu

Význam spolupráce s africkými univerzitami a výskumníkmi rastie, no podľa slov prezidenta SRK Rudolfa Kropila nie je ešte plne uznaný.

Na archívnej snímke predseda Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 1. júna (TASR) - Slovenská rektorská konferencia (SRK) sa pripojila k 24 akademickým asociáciám a ďalším univerzitám z Afriky a Európy, ktorou požiadajú o prijatie nového rámca pre spoluprácu v oblasti výskumu, technológií a inovácií. Výzva je adresovaná Európskej únii (EÚ) a Africkej únii (AÚ). TASR o tom informovali zo SRK.

Univerzity a výskumné organizácie navrhujú naliehajú na Africkú úniu a Európsku úniu, aby prijali komplexnú dlhodobú víziu - Inovačnú agendu AÚ-EÚ Globálna brána a pilotný integrovaný program pre vedu, technológie a inovácie medzi Afrikou a EÚ na roky 2023 - 2027 (Afrika-EÚ STI program). "Ambícia urýchliť prechod Afriky k znalostnej ekonomike vedenej inováciami a založenej na výskume si vyžaduje nový prístup k vedeckej spolupráci medzi Afrikou a Európou, ktorá bude založená na udržateľnosti, excelentnosti, budovaní kapacít a schopnosti škálovať," uvádza sa v spoločnom vyhlásení. Apelujú na ministrov pre výskum z krajín AÚ a EÚ, ktorí sa stretnú 13. júna, aby v rámci Inovačnej agendy AÚ-EÚ prijali aj inovatívny finančný nástroj na posilnenie dlhodobej výskumnej spolupráce medzi Afrikou a Európou.

Túto výzvu podporujú organizácie zastupujúce približne 2000 univerzít v Afrike, Európe a mimo nich, ako aj výskumné organizácie. "Na základe minulých úspechov a skúseností navrhujeme zamerať Afrika-EÚ STI program na individuálnu a inštitucionálnu podporu a zároveň rozvíjať výskumnú a inovačnú infraštruktúru v Afrike. Aby bol posilnený výskumný ekosystém ako celok, musí tento nový nástroj podporovať individuálne talenty v súčinnosti so širším výskumným ekosystémom, posilňovať africké univerzity a inštitucionálnu kapacitu výskumných organizácií a riadiť rozvoj výskumnej infraštruktúry na svetovej úrovni," dopĺňa sa vo výzve. Tá je otvorená aj ďalším partnerom, vysokým školám a výskumným organizáciám.

Význam spolupráce s africkými univerzitami a výskumníkmi rastie, no podľa slov prezidenta SRK Rudolfa Kropila nie je ešte plne uznaný. "Partnerstvo viacerých aktérov s Afrikou sa stalo kľúčovou prioritou aj pre Európsku komisiu. Žiadame európske inštitúcie, aby zvýšili podporu vedy, umenia, inovácií a akadémie ako takej, a tak podporili vzájomne prospešný hospodársky rast a zdieľanie hodnôt a záujmov, ako aj zlepšili životy ľudí na oboch kontinentoch, ktorí si zaslúžia žiť v mieri, bezpečí, demokracii, prosperite, solidarite a s ľudskou dôstojnosťou," uzavrel Kropil.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]