Autor textu: TASR
31.05.2023

Riaditeľka BIBIANY: MDD môže byť pre deti aj vybočením z rutiny

Počas tohtoročného MDD bude 1. júna ako každý rok vstup do BIBIANY voľný a na deti čaká celodenný program.

Archívna snímka z výstavy B ako BIBIANA. FOTO TASR - Dano Veselský

Bratislava 31. mája (TASR) - Sviatok detí, známy pod oficiálnym názvom Medzinárodný deň detí (MDD), sa pripomína vo viac ako 20 krajinách na svete, napríklad v Bulharsku, Číne, Českej republike, Lotyšsku, Moldavsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku alebo v Rusku. V Československu, respektíve na Slovensku, sa tak deje od roku 1952.

Na základe rezolúcie Valného zhromaždenia (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) zo 17. septembra 2012 je 1. jún aj Svetovým dňom rodičov, aby sa zdôraznila ich dôležitá úloha v živote detí.

"Prvý jún je deň, keď deti vedia, že ich v škole nebudú skúšať, prípadne ich čaká nejaká príjemná oslava, prekvapenie, niečo špeciálne, čo tento deň odlišuje od bežného dňa, rutiny. To je aj pôvab tohto dátumu, a tak nejako som to ako dieťa aj vnímala," uviedla pre TASR v súvislosti s Medzinárodným dňom detí Zuzana Liptáková, riaditeľka BIBIANY medzinárodného domu umenia.   

Počas tohtoročného MDD bude 1. júna ako každý rok vstup do BIBIANY voľný a na deti čaká celodenný program. Pod názvom Lovci znakov môžu napríklad zažiť dobrodružnú cestu za poznaním najvýznamnejšieho objavu ľudstva - písma. Čaká ich výstava Najkrajšie knihy Slovenska alebo výstava Maľovaná abeceda, ktorá zasa predstavuje detské knihy z celého sveta a ponúka pohľad na rôzne abecedy a písma. Deti si môžu vyskúšať aj tvorivú hru Písmo, znak, tvar. 

Podľa riaditeľky BIBIANY navštevujú bratislavský medzinárodný dom umenia rôzne deti. "Veselé aj tiché, staršie aj bábätká, smelé aj bojazlivé, zvedavé aj znudené, poslušné aj nezbedníci. Snažíme sa im pripraviť pestrý program, aby si každé dieťa našlo svoj kútik, aktivitu, knižku, obrázok, teda niečo, čo ho zaujme a čo si zapamätá. Naším poslaním je vychovávať cez umenie. Jedna vec je prísť a zažiť výstavu a druhá je vzbudiť u detí zvedavosť a otázky a ideálne ich aj motivovať, aby skúsili rozmýšľať nad odpoveďami," uviedla riaditeľka BIBIANY.

Nie je úplne jasné, prečo bol za sviatok detí zvolený 1. jún. Podľa jednej z verzií sa viaže k dvom udalostiam. V roku 1925 pripravil čínsky generálny konzul 1. júna v americkom meste San Francisco pre miestne čínske siroty Festival dračích lodí. V ten istý deň a v tom istom roku v Ženeve prebiehala aj Svetová konferencia pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children). Delegáti z 54 štátov na konferencii schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a ďalšími otázkami týkajúcich sa detí.

Rozhodnutie o slávení MDD prijali delegátky Medzinárodnej demokratickej federácie žien na osobitnom zasadnutí v novembri 1949 v Moskve. Dôvodom na vyhlásenie bolo masové zabíjanie žien a detí v Lidiciach v roku 1942 a vo francúzskej obci Oradour-sur-Glane v roku 1944. Dátum bol ustanovený na 1. jún ako spomienka na Festival dračích lodí v San Franciscu a ženevskú konferenciu.

V niektorých krajinách ako napríklad Kanada, Chorvátsko, Cyprus, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Írsko, Španielsko, Švédsko či Švajčiarsko sa sviatok detí pripomína 20. novembra a nazýva sa Svetový deň detí alebo Svetový deň práv dieťaťa. Dátum sa spája s dvoma udalosťami: VZ OSN 20. novembra 1959 schválilo Deklaráciu práv dieťaťa a o 30 rokov neskôr (20. novembra 1989) prijalo aj Dohovor o právach dieťaťa.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]