Autor textu: TASR
27.01.2023

Novoročný koncert v Bruseli pripomenul 30. výročie vzniku SR

Prvýkrát sa na tomto podujatí v Bruseli zúčastnila kapela Peter Bič Projekt, ktorá návštevníkom dokázala, že aj súčasná slovenská hudobná scéna je hodná dlhého potlesku.

FOTO TASR

Brusel 27. januára (TASR) – Novoročný koncert Slovenskej republiky v Bruseli po dvoch rokoch prestávky v dôsledku koronavírusu vo štvrtok večer opäť potešil početnú slovenskú komunitu a pozvaných hostí z diplomatického prostredia. Tí si aj touto cestou pripomenuli 30. výročie vzniku SR, informuje spravodajca TASR.

Tradícia slovenských kultúrnych podujatí pokračovala v poradí už 17. ročníkom. Záštitu prevzali podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, stála predstaviteľka SR pri EÚ Petra Vargová, veľvyslanec SR pri NATO Peter Bátor a generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec.

Ľubomír Bajaník, už tradičný moderátor týchto podujatí, predstavil vývoj Slovenska za 30 rokov jeho samostatnosti a na pestrosť jeho výkladu nadviazal aj netradičný hudobný program. O prehľad známych slovenských pesničiek z operného, operetného a kabaretného prostredia, ako aj hitov zo slovenskej popovej scény sa v sprievode Komorného orchestra Júliusa Selčana postarali operní speváci Miroslav Dvorský, sopranistka Eva Hornyáková, Samuel Lorinčík a speváčky Michaela Kukurová a Marta Ďumbalová tvoriace Duo La Femme.

Prvýkrát sa na tomto podujatí v Bruseli zúčastnila kapela Peter Bič Projekt, ktorá návštevníkom dokázala, že aj súčasná slovenská hudobná scéna je hodná dlhého potlesku.

Veľvyslankyňa Vargová pre TASR povedala, že aj po 30 rokoch treba oceniť, že Slovenská republika vznikla mierovou cestou a že už skoro 20 rokov je členom EÚ. "Mám rada takú tú analógiu so životom človeka. Človek sa stáva lepším a schopnejším, keď je v spoločnosti vzdelaných, múdrych, kultúrnych a kultivovaných ľudí, a to isté vnímam aj pri štáte. Slovensko veľa získalo vstupom do EÚ, posúvame sa dopredu, hoci v konkurencii tých schopných a úspešných nie je ľahké uspieť, ale keď sa nám to podarí, tak je to radosť," uviedla.

Dodala, že pri bilancovaní úspechov Slovenska nesmieme zabudnúť na členstvo v schengenskom priestore a ani na 14 rokov v eurozóne, čo je ďalší úspešný európsky projekt priberajúci ďalších členov.

Šefčovič vyjadril radosť, že po dvoch rokoch mohla slovenská komunita nadviazať na tradíciu koncertov. Podľa jeho slov Slováci, ktorí žijú a pôsobia v Bruseli, či už v inštitúciách EÚ alebo mimo nich, vždy privítajú priamy kontakt so slovenskou kultúrou.

"Bol to taký spomienkový večer, ktorý veľmi dobre zapadol do toho, že oslavujeme 30. výročie Slovenska. O rok oslávime 20. výročie členstva v EÚ. Za tých 20 rokov sa toho veľa udialo, vstúpilo sme do eurozóny, nepotrebujeme pasy na cestovanie po EÚ a objektívne môžeme povedať, že uplynulé dve desaťročia boli najúspešnejším obdobím slovenského národa," odkázal Šefčovič.




(spravodajca TASR Jaromír Novak)

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]