Autor textu: Peter Haľko
08.07.2022

Prešovskí gymnazisti oslávili koniec školy festivalom

Záhrada Gymnázia sv. Moniky v Prešove sa v predvečer odovzdávania vysvedčení zaplnila študentmi, absolventmi a učiteľmi školy.

Vystúpenie prvákov, maturantky a učiteľky malo veľký úspech. Foto: Peter Haľko

Prešov 08.07.2022 (Skolske.sk)

Študenti združení v Školskom parlamente v spolupráci s vedením školy a učiteľmi po pandemickej prestávke znova zorganizovali v podmienkach školy juniáles. Tento malý festival bol vyvrcholením celoročnej práce Žiackej školskej rady, ktorá sa v súvislosti so zmenou zákona počas roka zmenila na Školský parlament. Poslaním tohto spoločenstva študentov je spríjemňovať život na škole, okrem iného aj rôznymi voľnočasovými aktivitami. Koncoročný juniáles bol tento rok asi najväčšou z nich.

Pódium umiestnené v zrekonštruovanej školskej záhrade hostilo hudobné vystúpenia študentov Gymnázia sv. Moniky. Záhradou sa ozývala prevažne populárna hudba, s ktorou sa predstavila Ivana Koreňová, ktorá vystúpila raz v spolu s hudobným sprievodom Patrika Vyslockého a Antona Kažimíra a raz v duete so svojou sestrou Danielou. Populárnu hudbu prezentovala tiež Alžbeta Fečiková, ktorú na klavíri sprevádzal Damián Piroh. Vystúpila aj skupina kráľa Dávida zložená zo študentov prvého ročníka a tiež Tereza Prihatná so sprievodom Damiána Piroha na klavíri a Daniela Dzurovčina na husliach. Daniel vystúpil aj s vlastnou tvorbou. Svoje autorské diela odprezentoval aj Patrik Vyslocký. Zazneli aj folklórne piesne v podaní Michaely Mikuľákovej, Jakuba Petrovského a ich kamarátov. Veľkým prekvapením bolo vystúpenie učiteľky občianskej náuky Jozefíny Lazorovej so skupinou prvákov a maturantkou Michaelou Mikuľákovou, ktoré zožalo asi najväčší potlesk a záujem publika.

pic
Moderátormi podujatia boli Daniel Dzurovčin a Šimon Gladiš. Foto: Peter Haľko

Celé podujatie moderovali študenti bilingválnej triedy tretieho ročníka Daniel Dzurovčin a Šimon Gladiš. Aj napriek tomu, že to bola pred študentmi a učiteľmi školy ich moderátorská premiéra, tejto úlohy sa zhostili výborne a dokázali strhnúť pozornosť svojím vystupovaním, vtipmi a komunikáciou s publikom.

Organizátori podujatia urobili priestor nielen pre umelcov, ktorí sa venujú hudbe, ale tiež výtvarníkom. Školský parlament už skôr tento školský rok zrealizoval podujatie Umelecké dni, ktorého podstatou bolo zviditeľniť študentov s výtvarným nadaním tak, že v priestoroch školy bola umiestnená predajná výstava ich diel: kresieb, malieb, fotografií, háčkovaných výrobkov, dizajnových tašiek, vencov, zápisníkov a podobne. Túto ideu teraz preniesli aj do juniálesu, kde bol v záhrade tiež vytvorený kútik s umeleckými dielami.

Študenti pre festival zabezpečili aj občerstvenie. Návštevníci podujatia si mohli pochutnať na domácej limonáde, čapovanej kofole a tiež na hot-dogoch. Zvyšné potraviny, ktoré sa na akcii nevyužili, boli posunuté na charitu, aby sa zamedzilo plytvaniu jedlom.

Školský parlament, ktorý túto akciu organizoval, na svojom instagrame uviedol: „Ako kresťania sme povolaní k radosti. Veríme, že aj táto akcia vám priniesla radosť, ktorú ste potom zaniesli všade tam, kam ste sa vrátili.

pic
Podujatie sa konalo v zrekonštruovanej záhrade školy. Foto: Peter Haľko

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]