Autor textu: TASR
02.06.2022

P. Kmec: EÚ stojí pred veľkou výzvou

V súvislosti s odporúčaniami CoFoE zdôraznil, že bude závisieť od vôle politických lídrov, či sa odporúčania na vylepšenie fungovania EÚ zo strany občanov podarí pretaviť do praxe.

Na archívnej snímke Peter Kmec (SMER-SD). FOTO TASR - Michal Svítok

Bratislava 2. júna (TASR) - Európska únia (EÚ) stojí pred veľkou výzvou. Musí si zastať svoje miesto v novo sa formujúcom globálnom usporiadaní vzťahov. Poukázal na to pre TASR podpredseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Peter Kmec z mimoparlamentného Hlasu-SD v súvislosti s Konferenciou o budúcnosti Európy (CoFoE).

"EÚ musí vo svete vystupovať viac jednotne, aby bola rešpektovaná inými veľmocami. K tomuto by malo prispieť zjednodušenie a zefektívnenie rozhodovacieho procesu v oblasti zahraničnej a obrannej politiky a posilnenie obranných spôsobilostí EÚ v rámci koncepcie tzv. strategickej autonómie," uviedol pre TASR Kmec.

V súvislosti s odporúčaniami CoFoE zdôraznil, že bude závisieť od vôle politických lídrov, či sa odporúčania na vylepšenie fungovania EÚ zo strany občanov podarí pretaviť do praxe.

"Záverečná správa Konferencie o budúcnosti Európy obsahuje 49 tematických návrhov, ktoré sú rozpracované do viac ako 320 opatrení v deviatich tematických okruhoch. Všetky návrhy sú založené na odporúčaniach občanov, ktorí sa stretli v rámci európskych občianskych panelov, národných občianskych panelov alebo prispeli svojimi nápadmi do viacjazyčnej digitálnej platformy," pripomenul.

Ide podľa neho o veľmi vzácny súbor nápadov, ktoré treba zohľadniť pri formovaní budúcej európskej legislatívy. "Občianske návrhy možno rozdeliť do dvoch častí. Tie, ktoré možno implementovať v rámci existujúcich zmlúv (napr. európska minimálna mzda, zdravotnícka únia, obranná únia atď.) a tie, ktoré si budú vyžadovať zmeny základných zmlúv (napr. väčšinové hlasovanie v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky)," doplnil.

Zdôraznil, že otváranie základných zmlúv má zmysel iba vtedy, ak bude predbežná podpora voči takémuto kroku medzi členskými štátmi EÚ.



Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]