Autor textu: Bianka Verbeníková
16.12.2021

Tisícročné včely

Jednou z nových tém v projekte Vedieť viac je prednáška Tisícročné včely. S prezentáciou n. o. Seeds zaujali žiakov z Topoľčian.

Foto: archív SEEDS

Bratislava 16.12.2021 (Skolske.sk)

V našej škole, Obchodnej akadémii Topoľčany, sa uskutočnila prednáška o včelách - o ich živote. Dozvedeli sme sa mnohé zaujímavé veci, ktoré možno mnohí z nás ani netušili. Prednášajúci veľmi pútavo rozprával, bolo vidno, že včeličky sú jeho záľubou. Dozvedeli sme sa aj to, že v spoločenstve vládne absolútny poriadok, vzájomná harmónia, každá včielka má svoju úlohu a postavenie v tomto úžasnom spoločenstve. A v tomto by mali byť aj pre nás ľudí veľkým vzorom. Tak aspoň pár informácii.

A čo sme si zapamätali? Osa je úplne niečo iné ako včela, zjavne sa líšia vývojovým štádiom. Vedeli ste o tom, že včela nemá mozog? Áno je to tak, jej komunikácia prebieha rôznymi tancami. V úli sa nachádza matka spolu s trúdmi a robotnicami. Úlohou matky je klásť vajíčka. Keď matka vylietava z úľa spolu s trúdmi dochádza k rozmnožovaniu- trúdy oplodnia matku počas letu. Matka kladie tieto vajíčka 2-3 roky počas jej života. Robotnice sa o tieto vajíčka starajú. Z vajíčok sa stávajú larvy, ktoré kŕmia robotnice materskou kašičkou.

Keď priletí sršeň do úľa, včely sa bránia tým, že ho svojím telom oblapia a tým ho ,,uvaria“. Po bodnutí zomierajú, osy po bodnutí žijú naďalej. Ako im môžeme pomôcť? Môžeme do našich záhrad, alebo polí zasadiť pás lúčnych kvetov, aby ich mohli opeľovať. Je dobré nechať vo vonkajších priestoroch nádobu s vodou, a v nej niečo na čo by mohli pristáť, pretože tak ako my, aj ony potrebujú pitný režim. Netreba sa v ich prítomnosti oháňať, pretože bezdôvodne na nás neútočia.

Včely sú obdivuhodné, sú jediným hmyzom, ktorý produkuje potravu vhodnú pre človeka, vzácny med. A sú samozrejme významnými opeľovače, bez ktorých by príroda nemohla existovať. Včely sú síce malé, ale sú veľmi šikovné a predovšetkým pracovité. Ich telíčka sú už od vyliahnutia pripravená na veľkú záťaž, ktorú vyžaduje zber peľu. Je to veľmi užitočný hmyz a to znamená, že týmto neúnavným pracantom treba prejavovať rešpekt a úctu. A keby ste na prednáške boli mohli ste si skúsiť malý testík Čo viete o včelách? 

pic
Foto: archív SEEDS
pic
Foto: OA Topoľčany
pic
Foto: archív SEEDS
pic
Foto: OA Topoľčany
pic
Foto: archív SEEDS

 Súvisiace články:  
https://skolske.sk/clanok/56315/den-vody-v-trebisovehttps://skolske.sk/clanok/56356/u-nas-novota-v-australii-stara-vec 
https://skolske.sk/clanok/56479/india--zkazdeho-rozka-troska
https://skolske.sk/clanok/56492/den-zeme-unas-v-michalovciach  
https://skolske.sk/clanok/57889/vedia-viac-vporubke
https://skolske.sk/clanok/57903/den-so-seeds

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]