Autor textu: Ing. Katarína Pekárová a študenti OA
01.12.2021

Deň so SEEDS

Obchodná akadémia v Prievidzi je dlhoročným spolupracovníkom n. o. SEEDS. Na oživenie života v škole využila prednášky z projektu Vedieť viac.

Foto: archív SEEDS

Bratislava 1.12.2021 (Skolske.sk)

V piatok 19. 11. 2021 po dvoch rokoch OA Prievidza opäť naživo navštívili lektori zo SEEDS. Absolvovali sme štyri interaktívne prednášky. Prváci absolvovali cestu časom pred rok 1989, a nazreli sa aj do Indie, druháci sa dozvedeli čosi o monoteizme a náboženstvách so spoločnými koreňmi. Štvrtáci zas diskutovali o migrácii v Európe. Žiaci I.B triedy prostredníctvom zážitkového vyučovania cestovali časom do roku 1989. Lektorom podujatia bol sympatický Peter Rea.

Väčšina besedy bola venovaná rozprávaniu o komunistickom režime. Videli sme zúfalstvo ľudí rozdelených Berlínskym múrom. Vypočuli sme si pioniersky sľub, ktorý nemal patriť do detských úst. Rozprávali sme sa o štrngotaní kľúčov Nežnej revolúcie. Dostali sme do rúk aj kus ostnatého drôtu z plota, ktorý predstavoval železnú oponu. Naša generácia dostala slobodu do vienka, preto je pre nás ťažké predstaviť si život taký obmedzený, ako býval vtedy. Fakty z učebníc sú po písomke vždy preč. Keď však niekto rozpráva z vlastnej skúsenosti, dojmy zostanú. Staré fotografie hneď pripadajú reálnejšie, odovzdanosť ľudí pod komunizmom pochopiteľnejšia. (Halenkovičová, I.B)

Prednáška o Indii nás žiakov I. A veľmi zaujala. Lektorkou pásma bola Eva Plánovská. Sama Indiu navštívila viackrát, a preto vie o nej pútavo rozprávať. Ona nielenže rozprávala, ale nám aj poukazovala rôzne zaujímavé kúsky odevov z Indie. Priblížila nám aj indickú kuchyňu a jej tradičné jedlá, spôsob ich prípravy. Ochutnali sme sušené, spracované mango (niekomu chutilo, iným ani veľmi nie 😊). Dozvedeli sme sa, že v Indii majú rôzne tradície, náboženstvá a rituály, o ktorých sme dosiaľ ani nepočuli. Dozvedeli sme sa aká je India nádherná, zaujímavá, ale aj veľmi nebezpečná. Zaujímali sme sa aj o život našich rovesníkov. Zistili sme, že deti v školách sedia na zemi a nosia uniformy. Mnohé však do školy chodiť nemôžu, ale pomáhajú rodičom uživiť mladších súrodencov, čo je určite smutné. Táto prednáška nás veľa naučila, veľa sme sa dozvedeli o reálnom živote Indie. Možno raz sa tam dostaneme aj my ... (Lajtmanová, I.A)

Nás štvrtákov zo IV. A veľmi oslovil seminár o migrácii, ktorý nás upozornil na aktuálnu problematiku migrácie vo svete. Učili sme sa určiť rozdiely medzi ekonomickou a politickou migráciou, spoznali sme dôvody migrácie, ako aj jej následky. Vypočuli sme si reálne príbehy detí, ktoré sa momentálne nachádzajú v utečeneckých táboroch. Zamýšľali sme sa nad tým, aké následky má pre nich opustenie domova, ako to poznamená ich životy. Keď sme spoznali dôvody migrácie, uvedomili sme si, že migrácia zasiahne jedného dňa aj nás, či už budeme migrantov do našej krajiny prijímať, alebo sa my sami staneme migrantmi. Na konci besedy sme dostali za úlohu začleniť tváre známych osobností do dvoch kategórií, a to podľa toho, či sú alebo nie sú migranti. Vzdelávanie o migrácií nás nakoniec doviedlo k sebareflexii. Uvedomili sme si, aké máme šťastie, že žijeme tu v Európe, ktorá zatiaľ nečelí výraznej klimatickej či ekonomickej kríze. (Ester Lešková IV.A)

V rovnakom čase, ako sa prváci dozvedali o tajomstvách Indie, žiaci II. A vnímali pútavý výklad o monoteistických náboženstvách, ktoré sa zrodili v rovnakom kúte sveta - židovstvo, kresťanstvo a islam. Lektorom bol Peter Rea, ktorý nám priblížil chronológiu vzniku náboženstiev, ich kľúčové osobnosti, ideový odkaz... Zážitkové vyučovanie Ľudia Knihy, Blízky východ a jeho náboženstvá predstavilo nám druhákom aj originálne rituálne predmety, prezreli sme si výtlačky svätých kníh, ochutnali sme židovský nekvasený chlieb maces... A k tomu všetkému ešte pútavá prezentácia, zvedavé otázky nás žiakov, na ktoré nám lektor podujatia dokázal odpovedať. V závere si tí najpozornejší a najzvedavejší vyslúžili aj sladkú odmenu. Bol to príjemne a zaujímavo strávený čas. Ďakujeme. (A. Vašková, II.A)

Súvisiace články:  
https://skolske.sk/clanok/56315/den-vody-v-trebisove
https://skolske.sk/clanok/56356/u-nas-novota-v-australii-stara-vec https://skolske.sk/clanok/56479/india--zkazdeho-rozka-troska
https://skolske.sk/clanok/56492/den-zeme-unas-v-michalovciach  
https://skolske.sk/clanok/57889/vedia-viac-vporubke

pic
Foto: archív OA
pic
Foto: archív OA Prievidza
pic
Foto: archív OA
pic
Foto: archív SEEDS
pic
Foto: archív SEEDS
pic
Foto: archív SEEDS
pic
Foto: archiv OA

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]