Autor textu: Dana Krommelová
08.04.2021

Cez víkend štartuje maratón nápadov pre študentov, prvý slovenský BIOHACKATHON

Projekt je primárne určený vysokoškolákom a mladým profesionálom, ktorých lákajú výzvy z rôznych oblastí.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Bratislava 08.04.2021 (Skolske.sk)

Študenti vysokých škôl prišli za posledný rok o veľa. Hoci sa o nich hovorí menej ako o školákoch zo základných a stredných škôl, pandémia zasiahla ich štúdium a bežný život rovnako výrazne. Pre nadšencov z oblasti ekológie, biológie a nových technológií je tu však unikátne hybridné podujatie s názvom Biohackathon 2021. Kto chce dosiahnuť viac, ako len absolvovať povinné online prednášky, má šancu chopiť sa skvelej príležitosti! 

Projekt, ktorého organizátorom je Lifbee Academy, štartuje v piatok 9. apríla 2021. Je primárne určený vysokoškolákom a mladým profesionálom, ktorých lákajú výzvy z rôznych oblastí. Cieľom je nájsť za víkend riešenie na zadaný problém s pomocou biológie, dizajnu a marketingu. Maratón nápadov sa rozbehne v piatok podvečer o 17:00 a bohatý program skončí v nedeľu o 21:00 vyhlásením víťazov.
 
Kto sa mohol prihlásiť? Mladí vedci, podnikavci, marketéri, informatici, enviromentalisti, dizajnéri... Biohackathon je určený pre všetkých, ktorí si chcú vyskúšať prácu na konkrétnom probléme, rozšíriť obzory a sieť kontaktov o ľudí z inovátorskej komunity. Naučiť sa niečo nové, zažiť kvalitnú prípravu, zorientovať sa v téme na zaujímavých prednáškach a absolvovať worskhopy zamerané na prezentačné zručnosti a tvorbu biznis plánu. 

Účastníci sú rozdelení do tímov riešiacich konkrétnu enviro alebo med-tech výzvu. Je možné sa zaregistrovať ako jednotlivec alebo tím. Pred samotnou prácou na zadaní budú členovia tímov diskutovať, brainstormovať a implementovať svoje nápady s využitím rád od skúsených mentorov. Skupina ľudí s rôznymi zručnosťami tak prostredníctvom kreatívneho procesu a tímovej spolupráce nájde v priebehu niekoľkých hodín riešenie na zadaný problém. 

Kľúčovou témou enviromentálnej výzvy je otázka „ako zefektívniť recykláciu?“. Víťazný tím ocení sumou 500 Eur hlavný partner projektu, spoločnosť ENVI-PAK. V med-tech výzve pôjde o mikrobióm. Účastníci sa zamerajú na nové aplikácie, ktoré môžu zlepšiť ľudský život prepojením mikrobiómu, výživy a celkového zdravia. Jedným z partnerom med-tech výzvy je aj slovenská farmaceutická spoločnosť BIOMIN. „Podporujeme tento projekt s cieľom rozvíjať inovačnú komunitu na Slovensku a priniesť nové inšpirácie v oblasti ľudského zdravia. Pre šikovných mladých ľudí je to skvelá príležitosť ako sa popasovať s výzvami a ponúknuť svetu nové riešenia vďaka využitiu biologických poznatkov,“ hovorí Dr. Juraj Vozár, riaditeľ spoločnosti s 30-ročnou tradíciou výroby originálnych liekov a výživových doplnkov vo farmaceutickej kvalite. BIOMIN odmení víťazný tím med-tech výzvy sumou 500 Eur.  

Viac informácií o projekte nájdete na www.biohackathon.sk.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]