Autor textu: Stanislav Malega
04.04.2021

U nás novota, v Austrálii stará vec  

V rámci projektu Vedieť viac, ktorý začala n. o. SEEDS od februára 2021 v ZŠ a SŠ na Slovensku, sa dozviete o učení na diaľku - School of the Air v Austrálii a tiež aká príhoda odštartovala nosenie školských uniforiem.

Foto: archív SEEDs

Bratislava 04.04.2021 (Skolske.sk)

Od marca roku 2020 sa naše školy pokúsili o nezvyklú formu učenia – online. V našich zemepisných šírkach sme na túto formu neboli zvyknutí, v podstate nepripravení. Korona nás naučila viac používať skype, zoom, webex, google meet... Zo začiatku to bolo dobrodružstvo, žiaci mali problém s pripojením, padal internet, nefungovali kamery, viazali sa zapnuté mikrofóny... Učitelia trávili zadávaním a neskôr nekonečným opravovaním úloh nespočetne viac hodín pri pc ako počet hodín v normálnej škole. Zvykli sme si, naučili sme sa :- ))

Spôsob učenia na diaľku je zaužívaný u protinožcov dlhé roky. V Austrálii s ním začali od roku 1951. School of the Air (SOTA) je príležitosťou pre deti, ktoré bývajú na obrovskom území, získať vzdelanie, ktoré by inak nemali. Sú príliš ďaleko na to, aby navštevovali tradičné školy, takže sa učia korešpondenciou a telefonicky. Tieto deti žijú hlavne na veľmi izolovaných ovčích či dobytčích staniciach. Cesta autom do najbližšej školy by im trvala niekoľko dní. O tejto forme učenia rozprával učiteľ Mount Isa v štáte Queenslande Darryl Cooper. Jeho škola mala 200 detí roztrúsených po ploche 800 000 km štvorcových, veľkej asi ako Francúzsko. Učia matematiku, jazyky, čítanie... Ale majú aj hudobnú skupinu, ktorú vedie učiteľ hudby. Hrajú na husle a violončelá a ako vieme, k tomu sú potrebné dve ruky :- )). 

Aby žiaci mohli hrať a zároveň mať aktívny satelitný telefón, riešia to tak, že si telefón dajú medzi kolená a hodina môže bežať. Toto a svoje skúsenosti s výučbou detí v odľahlej časti Austrálii prostredníctvom satelitného telefónu a mnoho iných zaujímavosti Darryl opisuje pre britský spravodajský a mediálny web The Guardian a britský online časopis Atlas Obscura.

Ponukou na zaujímavé čítanie vás zároveň pozývame na prezentáciu Austrália - klišé vs. realita, ktorú v rámci projektu vedieť viac ponúka n. o. SEEDS pre školy na Slovensku. Téma zaujala žiakov v ZŠ. Dr. Daniela Fischera 2 v Kežmarku, či Gymnáziu Augusta Horislava Škultétyho vo Veľkom Krtíši. Ešte jedna zaujímavosť na koniec. Žiaci v Austrálii od polovice 50tych rokov minulého storočia nosia školské uniformy aby bolo možné študentov školy ľahko spoznať. Čo bolo podnetom na prijatie školskej uniformy? Po náhodnom stretnutí dvoch študentov, ktorí obaja navštevovali School of the Air. Dve rodiny, ktoré bývali od seba viac ako 200 míľ a nikdy sa nestretli, navštívili Zoo v Adelaide v decembri 1956. Jeden zo študentov spoznal hlas druhého študenta. Toto stretnutie vraj môže (?) za školské uniformy u protinožcov!

Súvisiace články:
Vedieť viac

Deň vody v Trebišove​​​​​​​

pic
Foto: archív SEEDs
pic
Foto: archív SEEDs
pic
Foto: archív SEEDs

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]