Autor textu: TASR
25.10.2019

Vysokoškoláci v zahraničí: Rozhodujúce je renomé univerzity

Vyplýva to z prieskumu "To dá rozum".

Foto: To dá rozum

Bratislava 25.10.2019 (TASR)

Pre viac ako štyri pätiny študentov bolo rozhodujúcim faktorom, či odísť na univerzitu do zahraničia alebo nie, lepšie renomé školy. Vyplýva to z prieskumu "To dá rozum", do ktorého sa zapojilo 1404 respondentov zo Slovenska, ktorí študujú v zahraničí. Najviac študentov sa zapojilo z Česka, Maďarska, Veľkej Británie a Dánska.

      To, že má česká vysoká škola lepšiu reputáciu ako slovenská, bolo v prípade deviatich študentov z desiatich rozhodujúce. Tri pätiny respondentov sa rozhodovali aj na základe odporúčaní. "Medzi najdôležitejšie považovali odporúčania kamarátov a známych so skúsenosťou so štúdiom na danej škole v zahraničí alebo v krajine, o ktorú mali záujem,” hovorí analytik projektu "To dá rozum" Stanislav Lukáč.

      Druhým faktorom bolo získanie skúseností so životom v zahraničí. Záujem o ňu malo 55 percent respondentov. Vyššia uplatniteľnosť na trhu práce bola tretím faktorom, myslelo si to 51 percent respondentov. Špecialisti na ľudské zdroje, ktorí sa vyjadrili v prieskume, súhlasia s tým, že absolventi zahraničných vysokých škôl sú lepšie pripravení na prácu. Mali lepšie praktické skúsenosti, aktuálne poznatky, prezentačné a argumentačné zručnosti.
      

Práve motivácia k práci a učeniu, schopnosť učiť sa či zručnosti ako tímová práca patria podľa odpovedí v dotazníkovom prieskume medzi najkľúčovejšie kritéria pri výbere vysokokvalifikovaných zamestnancov.

Skonštatoval Lukáč. Podľa špecialistov takýchto študentov považujú za kvalitnejších, priebojnejších a motivovanejších.
​​​​​​​
      Z porovnania odpovedí vysokoškolákov študujúcich na Slovensku a v Čechách vyplynulo, že väčšia časť respondentov zo zahraničia sa považuje byť rozvíjaná svojím štúdiom v oblastiach, ktoré oceňovali zamestnávatelia.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]