Autor textu: Školské.sk
13.07.2019

Opäť Anna zo Zeleného domu. Tentokrát bez cenzúry

Annu Shirleyovú majú radi čitatelia po celom svete.

Foto: Slovart

Bratislava 13.07.2019 (Skolske.sk)


Každá doba má svoju hrdinku a Anna zo Zeleného domu je tou našou už desaťročia, no až teraz máme konečne možnosť prečítať si tento veľkolepý príbeh malého dievčatka celý, v necenzurovanej podobe, a v novom preklade Beáty Mihalkovičovej. Od prvého slovenského vydania Anny zo Zeleného domu (1959) prešlo už 60 rokov a Vydavateľstvo SLOVART si myslí, že deti by mali mať možnosť prečítať si Annu presne takú, ako ju Lucy Maud Montgomeryová napísala. Aj s pasážami kde Anna praktizuje svoju vieru, alebo sa modlí. Veď aj to je súčasťou jej osobnosti.

Mnohým z nás Anna pripomína detstvo. Vidíme v nej našu prvú odvážnu hrdinku. Tú, ktorá sa zoči-voči postaví pani Lyndovej. Tú, ktorá jej dokáže do očí povedať, že je zlá a zákerná, keď jej hovorí, že je škaredá, kvôli svojim/jej ryšavým vlasom a pehám.. Anna v mnohom ukázala odvahu, ale aj jemnosť a predstavivosť. Prišla ako veľká voda a zrazu ste ju museli mať radi. Inak sa to ani nedalo. Veď koľko výmyselníckych ryšavých hrdiniek s pehami poznáte? My dve. Tie najpovolanejšie. Annu zo Zeleného domu a Pippi.

A nepoznáme ju len my. Annu Shirleyovú z knihy Lucy Maud Montgomeryovej majú radi čitatelia po celom svete. Sirota, ktorá sa omylom dostane do opatery postarších súrodencov, prísnej Marilly a láskavého Mateja. Toho si okamžite získala svojím hĺbavým štebotaním. S Marillou to bolo trošku ťažšie, ale ani ju nenechalo dievčatko s ťažkým osudom a svojským správaním chladnú. Žena, o ktorej si na začiatku myslíte, že nemá kúska citu, zrazu prejaví toľko lásky, že nevie čo s ňou. A Anna? Roztopila nielen jej srdce, ale aj srdcia nás všetkých.

Okrem bujnej fantázie a živého ducha má dievčatko aj výbušnú povahu a neustále kopí chybu na chybu. Jej ospravedlnenia a teatrálne výčitky samej sebe sú roztomilé a v sekunde jej odpustíte. Anna si určite podmaní všetkých vrstovníkov a jej bláznivé dobrodružstvá, vyčaria úsmev na tvári aj tomu najväčšiemu mrzútovi.

 „Krásna, nádherná, čarovná knižka. Návrat do detstva. Mám chuť ju otvoriť znova hneď teraz.“   
        Jana, goodreads.com

„Toto je jedna z najkrajších kníh môjho detstva, ku ktorej sa dodnes s láskou a priam detskou oddanosťou vraciam. Odporúčam všetkým dievčatám bez rozdielu veku.“                                           Alexandra, martinus.sk       

„Klasický príbeh o ryšavej výmyselníčke Anne Shirleyovej uzrel svetlo sveta už pred viac než 100 rokmi. Čítali ho naše staré mamy, mamy a nakoniec sme po ňom z dlhej chvíle siahli aj my. Dielo kanadskej autorky Lucy Maud Montgomeryovej v siedmych knihách pútavo opisuje Annin život od detstva až po dospelosť, a azda z tohto dôvodu osloví čitateľky v každom veku. Preto, ak potrebujete na niekoľko dní zabudnúť na dianie v okolitom svete, bude pre vás nesmrteľný bestseller o rusovláske Anne tou správnou voľbou.“                       
        Ivana, martinus.sk

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]