Autor textu: TASR
11.07.2019

Humenné: Zmyslov plné hry pomáhajú rozvoju dieťaťa

Tvrdí výtvarníčka.

Foto:TASR - Ilustračné foto

Humenné 11.07.2019 (TASR)

 Praktické ukážky ako jednoducho rozvíjať kognitívne a intelektuálne zručnosti detí do troch rokov realizuje počas týždňa výtvarníčka Zora Varcholová v priestoroch platformy Nerv v Humennom. "Je len na nás, aké vnemy prijmú naše deti," hovorí. Počas piatich dní zaujmú hlavnú úlohu na workshopoch s názvom "Zmyslov plné hry" suroviny bežne dostupné v každej domácnosti.

      "Je vedecky dokázané, že ak dieťa počas prvých troch rokov života zažíva negatívne vnemy, poznačia ho na celý ďalší život. Keď sú tie vnemy pozitívne a príjemné, je to naopak. Nie je to, samozrejme, záruka, ale je tu veľký predpoklad, že sa bude jeho život vyvíjať správnym smerom," vysvetľuje teoretické pozadie série workshopov. 

      Podľa Varcholovej je stimulácia zmyslov u detí do troch rokov dôležitá aj pre správny vývoj reči. "Vtedy sa mozog dieťaťa vyvíja najviac, vzniká najväčšie množstvo synapsií, nervových prepojení v mozgu. Čím viac pozitívnych vnemov dieťa do troch rokov má, tým má väčšie predpoklady na úspešné absolvovanie všetkých ďalších zručností v neskoršom živote," doplnila.

      Zmyslov plné hry rozdelila do piatich dní. Každý z nich ponúka deťom iný materiál - ryžu, múku, krupicu, gélové guľôčky vo vode, ktoré sú "neviditeľné" a dieťa ich musí hmatom nájsť, či tekuto-tuhú zmes škrobu a vody, ktorá sa vplyvmi prostredia a dotykmi mení. "Mali sme zámer ukázať mamičkám v Humennom, že je veľmi jednoduché, lacné a dostupné ponúknuť deťom užitočný materiál na hranie," uzavrela Varcholová.

      V stredu sa v priestoroch Nerv-u konal aj workshop Mám si čo obliecť, ktorý starším deťom ukázal princípy upcyklovanej módy. Nepotrebné košele a tričká sa vďaka lektorkám premenili na módne kúsky. 
​​​​​​​
      Platforma Nerv v spolupráci s občianskym združením Flek pripravila na leto sériu podujatí, workshopov, prednášok, koncertov, výstav a premietaní s umeleckou, environmentálnou i urbanistickou tematikou. Leto doma, ako ucelený program nazvali, vyvrcholí počas prvého augustového víkendu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]