Autor textu: TASR
14.06.2019

Na festivale Fourfest súťažil rekordný počet žiakov 

Podujatie má viacero sprievodných akcií. 

Foto: Festival Foufest v Rimavskej Sobote 

Rimavská Sobota 14. júna (TASR)

Dovedna 107 žiakov z 23 odborných škôl súťažilo na tohtoročnom festivale Fourfest, ktorého 12. ročník sa vo štvrtok konal v Rimavskej Sobote. Ako TASR informoval Jaroslav Bagačka, riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOS) v Rimavskej Sobote, ktorá akciu organizovala, okrem škôl zo SR sa festivalu zúčastnilo aj päť zahraničných.

      „Cieľom podujatia je konfrontácia zručností, výmena skúseností a možno tak trošku aj určitá motivácia žiakov pre tieto odbory. Vieme, že odbory služieb sú na trhu žiadané, myslím, že často aj nedostatkové a pritom absolventi mnohokrát nejdú robiť do týchto profesií, odchádzajú preč a nemajú motiváciu,“ uviedol Bagačka.

      Súvisiacim zámerom je podľa neho určitá propagácia mesta, kraja i regiónu. „Podujatie má viacero sprievodných akcií. Včera to bola napríklad súťaž vo varení tradičných jedál, koncert či prednáška o pedagogike s diskusiou,“ konkretizoval riaditeľ s tým, že takto sa snažia dať podujatiu širší záber.



      Ako pokračoval, súťažné kategórie sú tradičné ako v predchádzajúcich rokoch, teda kuchár, čašník, barman, barista, someliér, obchodný pracovník, kozmetik a kaderník. „Jednou z nosných je súťaž kuchárov, kde tohto roku súťažia v príprave hovädzej sviečkovice. V odbornej porote sú šéfkuchári, ktorí majú certifikáty pre medzinárodné hodnotenie,“ objasnil Bagačka. Podľa neho je to predpokladom objektívnejšieho hodnotenia napríklad v porovnaní s majstrami odbornej výchovy, ktorí bývali v porote v minulosti.
     

pic
Foto: TASR

Dovedna 107 žiakov z 23 odborných škôl súťažilo na tohtoročnom festivale Fourfest, ktorého 12. ročník sa vo štvrtok konal v Rimavskej Sobote. Na snímke súťažiaci na festivale Foufest v Rimavskej Sobote v kategórii kuchár

Doplnil, že v minulých ročníkoch sa postupne vyprofilovali aj ďalšie kľúčové kategórie. „Najmä u hotelových akadémií z celého Slovenska je veľký záujem o súťaže baristov, someliérov a čiastočne aj barmanov. Tam máme veľký nárast účastníkov, napríklad u baristov je to 18 súťažiacich, u someliérov 15. Samozrejme, nikoho nechceme podceniť, všetky odbory sú rovnocenné,“ podotkol riaditeľ.
​​​​​​​
      Fourfest sa do súčasnej podoby vyvinul zlúčením dvoch samostatných podujatí. Prvým bola súťaž SOŠOS pre partnerské školy krajín V4, druhým súťaž Akademik Gastro, ktorú Banskobystrický samosprávny kraj presunul z Banskej Bystrice do Rimavskej Soboty.

pic
Foto:TASR

Na snímke súťažiaci na festivale Foufest v Rimavskej Sobote v kategórii kaderník

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]